Климатолог: Градушка ни удря на 24-и!

  • 20 май 2016 11:38

  • 3383
  • 0
Климатолог: Градушка ни удря на 24-и!
© Булфото(архив)

Ледени късове ще се изсипят върху села и градове навръх 24 май! Снежната канонада ще продължи и на следващия ден, предупреди пред "България Днес" климатологът Симеон Матев.

Природните бедствия се очакват точно на почивния ден, когато стотици хиляди българи ще бъдат на път или вече по родните си места. Затова отсега е хубаво да се помисли за защита на колите и направата на застраховка за щети, преди градушката да начука ламарините на автомобилите.

Стопаните могат да прибягнат до хитър ход, с който да спасят посевите си. Над градините си те да опънат противоградни мрежи, които не са скъпи. Платно с размер 5 на 10 метра върви около 40-45 лева.

"Не може отсега да кажем къде точно ще падат късовете. Но има две основни "магистрали на градушката" - От Видин до Ловеч за Северна България, докато за южната част тя е най-вече около Тракийската низина. Градоносните облаци се сгъстяват за 15-20 минути и по-детайлна прогноза за точното място на валежа може да се направи едва тогава", обясни синоптикът.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини