Опасно горещо в почти цялата страна и утре

  • 11 август 2015 21:44

  • 2187
  • 1
Опасно горещо в почти цялата страна и утре
© Getty Images/Guliver

Червен индекс на пожароопасност е обявен за части от областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Пазарджик. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус.

Червеният индекс на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Оранжев индекс е обявен за почти цялата страна, където се включват областите: Монтана, Враца, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Търговище, Габрово, Сливен, Хасково, Ловеч, Кърджали, Перник, Пловдив, както и за части от Смолян, София-град, София-Област, Благоевград, Кюстендил. Оранжевият индекс на пожароопасност означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Преди време

2015.08.12 | 19:55

1
Руски самолет спаси от огромен пожар бълг.територия. Защо не поканят руснаци, а ? Да помагат. На бас, че няма да откажат. Вероятно ги е срам, като знаят какви са ги плещили за Русия.

Добави коментар

Водещи новини