Метеоролог прогнозира: Лятото ще бъде по-хладно от обичайното

  • 06 февруари 2015 14:20

  • 4163
  • 3
Метеоролог прогнозира: Лятото ще бъде по-хладно от обичайното
©

Оформилата се тенденция е за едно по-хладно лято и една нормална пролет.

Това каза метеорологът д-р инж. Константин Цанков във връзка с изминалите проливни дъждове в страната ни. Той поясни, че е изключително рисковано да се правят дългосрочни прогнози, защото е твърде вероятно те да не се сбъднат. „Аз си правя известни изводи, но прогнозите трябва да бъдат регионални. Ние сме определен регион, който обхваща Балканския полуостров. Една малка частичка сме от Европа. На картата ние сме в един регион с Турция и Гърция, макар че има съществени различия. Това са вече конкретни разлики, които се знаят от нашите метеоролози и хидролози”, допълни д-р Цанков, цитиран от Фокус.

На въпрос дали се наблюдава тенденция към изчезване на преходните сезони, той отговори: „Мненията са разделени, но по принцип ние наблюдаваме едно заглаждане на сезонната изменчивост. Това може да бъде и някакъв цикличен характер на повторение, но в последните няколко години има такава тенденция. Нищо конкретно, нищо сигурно в момента не може да бъде обявено”, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4163 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.02.15 | 10:18

3
най модерните метеоролози от космическите центрове по света казват 99% гаранция за прогноза даваме за 24 часа напред. И дотам. Тез наще скапаняци по 6 месеца напред дърпат с материала. Млъквайте че дразните много .
ss

2015.02.15 | 10:18

2
aide pak se pochna nai studenata zima,nai hladnoto lqto

2015.02.15 | 10:18

1
Каквото кажат от северната установка на ХААРП.

Добави коментар

Водещи новини