2014 г. най-горещата в историята

  • 05 декември 2014 06:14

  • 1291
  • 0
2014 г. най-горещата в историята
©

2014 г. може да се окаже най-горещата в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), информира "24 часа".

През първите 10 месеца на годината средните температури са достигнали 14,57 градуса, което е с повече от половин градус над средната температура за XX век. Ако тенденцията се задържи през ноември и декември, 2014 г. ще бъде най-топлата от края на XIX век насам. Температурата на океана през текущата година също е била рекордно висока. “Почти 93% от парниковите емисии в атмосферата и човешката дейност се отразяват на океана. Наблюденията ни през 2014 г. отговарят на очакванията ни за климата - рекордни жеги, комбинирани с проливни дъждове и наводнения”, посочва СМО.

Тази година рекордни жеги са отбелязани в Аржентина, Парагвай, Боливия и Бразилия, а студени вълни са ударили северните части на САЩ и Канада. Големи наводнения имаше през пролетта в Сибир, Турция, Средиземноморието и на Балканите, където повече от 2 млн. души пострадаха от бедствията. В същото време части от Китай, Централна Америка и Бразилия страдаха от сушата, която се настани и в големи участъци в Западните Съединени щати през последните години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини