Валежите постепенно започват да спират

  • 17 септември 2014 19:21

  • 1971
  • 2
Валежите постепенно започват да спират
© Булфото

По данни и прогнози на НИМХ валежите са в процес на спиране, ще са по-слаби и на по-малко места. Ще има и временни разкъсвания на облачността, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Привечер над югоизточните райони от страната ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност и през нощта там ще има
интензивни валежи. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен североизточен вятър.

Максималните температури, в повечето места, ще са между 18 и 23 градуса, в София - около 17 градуса.

Днес за Бургаска област е обявен код жълто. През нощта срещу 18 септември в южната половина на областта ще има интензивни валежи от дъжд с количества между 20 и 35 л/кв. м. На отделни места е възможно валежите да достигнат и над 35 л/кв. м.

През днешния ден в резултат на падналите валежи през последните две денонощия и високата почвена влага, значително повишени ще са водните количества и нива на река Тополовец и притоците й; Войнишка и притоците й, Видбол, Арчар, Скомля, Лом - горно и долно течение, Цибрица, Огоста и притокът й река Скът, р. Искър.

Очаква се през следващите дни увеличение на водните количества и повишаване на нивата на реките във водосбора на р. Искър, като по-значителните от тях ще бъдат във водосборите на реката над яз. "Панчарево", реките Лесновска, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. "Панчарево". Водните нива в прогнозирания период 18-20 септември, ще са около прага за предупреждение. Очаква се повишение на водните количества и нива и на реките Вит - горно и средно течение; Осъм - горно и средно течение; Марица и притоците й в горното и в средното й течение, като по-значителни ще бъдат повишенията при реките Тополница, Чепеларска, Черкезица, Мечка; Арда и притоците й в горното й течение - реките Маданска, Давидковска, Върбица.

Очаква се повишение на нивата на най-южните реки от Черноморския басейн - Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Резовска. Значително ще се повишат и нивата на притоците на река Струма в долното й течение - реките Санданска Бистрица и Лебница.

Времето може да бъде потенциално опасно, предупреждават още от МОСВ и съветват да се следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск. Предвид на динамичната метеорологична обстановка, както и на действието на нарушителите на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, предупреждават още от МОСВ.

Последвайте канала на

1971 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.09.18 | 06:31

2
HAARP хаха.
onq s konq

2014.09.18 | 06:29

1
Реэюме на отчета на валежите пред господ:\"Квото можахме,направихме\".

Добави коментар

Водещи новини