Експерт: Охлюви и червеи вещаят мека зима

  • 07 декември 2013 12:00

  • 4134
  • 2
Експерт: Охлюви и червеи вещаят мека зима
© Getty Images/Guliver

Биоиндикаторите подсказват, че зимата ще бъде сравнително мека. Това заяви в Плевен за БТА доц. д-р Иван Райчев - еколог, природозащитник, ръководител на отдел "Природа" в Регионалния исторически музей в областния град.

Един от надеждните биоиндикатори, доказан с изследване на японски учени, са охлювите, които все още не са се заровили  дълбоко в почвата, поясни той. Те предчувстват зимата и колкото  по-дълбоко се заравят надолу, толкова по-студена ще бъде тя,  уточни експертът.

"Рибарите все още намират дъждовни червеи на плитки разстояния в почвата, което също е индикатор. Много от растенията все още имат листна маса по тях, което също подсказва, че усещат, че времето ще бъде по-благоприятно", добави Райчев. Така, че човек трябва да умее да разчита знаците на природата и да ги тълкува, за да му внасят яснота за сезонните и климатични промени, е убеден природозащитникът.

"Няма засега признаци, че зимата ще бъде много студена. На фона на общите процеси на глобалното затопляне може да има някакви изненади, но те ще бъдат само с няколкодневна продължителност", допълни ръководителят на отдел "Природа".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4134 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Язе

2013.12.27 | 14:51

1
Мдааа, и индианците не трупат много дърва за зимата...
koko

2013.12.27 | 14:52

2
Защото живеят в гората или до нея.

Добави коментар

Водещи новини