До месец става ясно дали Мирослава Тодорова е уволнена неправомерно

  • 08 ноември 2012 15:29

  • 2591
  • 0
До месец става ясно дали Мирослава Тодорова е уволнена неправомерно
© Булфото

Върховният административен съд /ВАС/ ще се произнесе до месец по жалбата на Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й  уволнение, наложено от Висшия съдебен съвет. Тодорова беше уволнена като съдия в Софийския градски  съд заради забавяне на дела.

За да подкрепи тезата си, че срещу магистрата е наложен двоен стандарт, нейният адвокат - Ина Лулчева днес представи  писмени доказателства, сред които справки по дела и публични  изявления на съдии и членове на ВСС. Според статистиката на  дисциплинарната практика на ВСС, дисциплинарно уволнение за  провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още  един съдия. Той е забавил петдесет процента от делата си, като преди това е бил наказван два пъти. Тодорова досега никога не е  била наказвана, а забавените от нея дела са едва три процента, каза Лулчева.

Според тезата на адвоката, ВСС е нарушил и правото на съдия Тодорова да се защити и не се е опитал да изясни причините за забавянето на делата. Пред журналисти Ина Лулчева заяви, че  според нея реалната причина да се наложи дисциплинарното  уволнение на магистрата е нейната лична позиция по определени  въпроси. Представителите на ВСС заявиха пред съда, че  нарушенията на Тодорова са много тежки и съветът е имал всички  основания да наложи дисциплинарното уволнение. Това становище бе подкрепено и от Върховната административна прокуратура.

Последвайте канала на

БТА
2591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини