Хелзинкският комитет съди България в Страсбург

  • 29 октомври 2012 13:44

  • 1115
  • 1
Хелзинкският комитет съди България в Страсбург
©

Българският хелзинкски комитет съди България заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят у дома си с медицинска помощ, съобщава правозащитната организация на електронната си страница.

Хелзинкският комитет завежда дело в Европейския съд по правата на човека от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може да направи това, защото българското законодателство предвижда наказания за лекари и акушери, които асистират домашно раждане.

Законодателство, което ограничава правото на избор на жената къде да роди, е нарушение на правото й на личен живот, пише в становището на Българския хелзинкски комитет. Организацията настоява съдът да задължи България да промени закона, който принуждава жените да раждат само в болници. Там майките трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, държани са отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо, пише още в становището.

Европейският съд за правата на човека вече осъди Унгария за такова законодателство като отсъди, че забраната за асистиране на домашно раждане нарушава правото на личен и семеен живот на родилката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.04 | 10:45

1
Няма нарушаване на правата на родилките,това са пълни глупости,който иска ражда в болница който иска ражда в къщи.Въпросът е кой ще поеме отговорността при появата на многото неблагополучия които могат да се случат при раждане в къщи(тези неблагополучия могат да доведат до смърт на майка или плод или и на двете).ЖЕНИ ДОВЕРЯВАЙТЕ СЕ НА ВАШИТЕ ЛЕКАРИ ТЕ ВИ МИСЛЯТ ДОБРОТО,НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ НА ГРУПА КУХИ ЮРИСТИ И МАЛКО НАЛУДНИ МАЙКИ КОИТО,ИСКАЙКИ ДА ПРИВЛЕКАТ ВНИМАНИЕТО,МОГАТ ДА ВИ ВКАРАТ В ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ.

Добави коментар

Водещи новини