Капитан Собаджиев даде показания в Панама

  • 24 октомври 2012 18:12

  • 950
  • 0
Капитан Собаджиев даде показания в Панама
©

Дни след като български дипломат посети Панама, задържаният за трафик на наркотици български гражданин Светлозар Собаджиев даде показания в хода на досъдебното производство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Почетният консул на Република България в Панама Клаудия Лисичков е конституирана като преводач по делото.

По указание на министъра на външните работи консулът на България в Мексико Емил Самарджиев посети в периода 16 – 19 октомври Панама, за да получи актуална информация във връзка със случая на кап. Светлозар Собаджиев. Емил Самарджиев разговаря с адвоката на кап. Собаджиев, нает чрез Световния съюз на капитаните в САЩ. Консулът се срещна с главния секретар на Главната прокуратура на Панама – Рамзес Баррера Паредес, и с Хавиер Гарабалльо, ръководител на специализираното звено по престъпленията, свързани с наркотрафика.

Консул Самарджиев проведе среща в Централното управление на затворите на Панама и разговоря с генералния директор на системата на затворите Анхел Калдерон и Виелка Гонзалес, ръководител на отдела по правни въпроси. По молба на консула ръководството на затворите ще осигури медицински преглед на кап. Собаджиев и съответното лечение, ако това е необходимо. Емил Самарджиев посети Светлозар Собаджиев в затвора „Ла Хоя”, за да го запознае с резултатите от проведените разговори във връзка с воденото следствие. Българинът се намира в отделение само за чужденци.

Светлозар Собаджиев беше задържан на 29 март 2011 г., след като на управлявания от него кораб „Маас Трейдър” бяха открити 169 кг кокаин. От самото начало по случая пълно съдействие оказва българското посолство в Мексико и почетният консул на България в Панама Клаудия Лисичков. Основната пречка за започване на процеса е отказът на кап. Собаджиев да даде показания, тъй като в Панама няма заклет преводач от български на испански език и обратно.

Според панамското законодателство наказанието при доказване на обвинението е от 10 до 15 години затвор. Срокът на предварителния арест може да бъде до минималния срок от предвидената в закона присъда, т.е. – 10 години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини