Михаил Кожарев: През 2013 г. още 9 млн. лв. за осигуряване на следователите

  • 05 октомври 2012 16:23

  • 784
  • 0
Михаил Кожарев: През 2013 г. още 9 млн. лв. за осигуряване на следователите
©

Нормалното функциониране на съдебната власт, което най-вече е свързано с капиталовите и текущи разходи, е изключително затруднено. Това каза членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев след обсъждането на бюджета на съдебната власт за 2013 г. – на въпрос на журналисти къде ще се отрази най-сериозно разминаването от 107 млн. лева между предложението на Министерски съвет и нуждите на съдебната система.

При всички случаи ние ще искаме средства. Те са необходими във връзка с препоръките и предложенията на ЕС по повод различни информационни системи – особено в прокуратурата, тъй като те са изключително необходими за нормалното функциониране на системата, каза Кожарев. Той обясни, че в сумата, предложена от Министерски съвет, е преценено увеличението на тока и водата, но в бюджетирането винаги има рестрикции. „Не съм убеден, че ще има увеличение на заплатите, но на този етап е изключително рано, за да мога да бъда точен. Всички бюджетни прогнози, които ние правим и които прави и МС, ще бъдат решени от Народното събрание с приемането на Закона за бюджета за 2013 г., но ние трябва да доказваме нашите нужди и да се стремим да ги обосновем. Този въпрос тепърва стои”, каза Кожарев.

Той обясни, че през 2013 г. ще са необходими още около 9 млн. лева за осигуряване на следователите, тъй като 611 следователи ще се осигуряват от 2000 на 2200 лева.

„Има изменение в Кодекса за социално осигуряване и за определена категория лица се внасят осигурителни вноски при по-висок осигурителен праг. Това са служителите в полицията и във Военно министерство. При тези условия на първа категория стаж се осигуряват и следователите в съдебната система – в съдебната система има 611 щатни бройки за следователи, които трябва да бъдат предвидени по този по-висок осигурителен праг. Това е мотивирано в нашето предложение. Това не е пропуск, тъй като измененията в Кодекса за социално осигуряване бяха скоро”, обясни Кожарев.

Той посочи, че разликата от 107 млн. лева ще удари в капиталовите и текущите разходи, свързани със сградния фонд и с най-различни други разходи. Налице е недостатъчност на техника, която е морално и физически остаряла и с ниски технически параметри, липсват средства за изграждането на единна информационна система за противодействие на престъпността, използване и развитие на видео конферентни връзки в съдебната система, оборудване и обзавеждане на сгради за нуждите на Софийски районен съд и Софийската районна прокуратура и т.н., каза още Кожарев.

Последвайте канала на

784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини