Домашен арест за разследван за кражба на кола

  • 01 октомври 2012 16:43

  • 716
  • 0
Домашен арест за разследван за кражба на кола
© Булфото

Наложената на 36-годишния Ивайло Д. Ив. от Варна мярка за неотклонение задържане под стража е променена на домашен арест, съобщават от пресслужбата на Добричкия окръжен съд.

Той е разследван по обвинение за това, че на 18 август 2011 г. в Добрич е откраднал автомобил „Мерцедес”, собственост на добричлийка. Колата била отнета от владението на 20-годишен младеж, без негово съгласие. Намерението на извършителя било да получи имотна облага от връщането на моторното превозно средство.

Разследването срещу него било спряно, тъй като Ивайло Ив. бил издирван от полицията в продължение на 10 месеца. На 24 септември 2012 г. Районен съд - Добрич му е наложил мярка за неотклонение задържане под стража.

36-годишният обжалва определението на първоинстанционния съд за задържането му. Адвокатът на подсъдимия твърди, че той не е бил търсен от органите на реда, нито се е укривал. Според него подзащитният му е пребивавал в друг град при семейството си. Адвокатът посочва, че 36-годишният има добри характеристични данни и чисто съдебно минало и не съществува опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Окръжна прокуратура - Добрич пледира, че жалбата срещу наложената мярка за неотклонение е неоснователна. Според държавния обвинител деянието е извършено в съучастие с други лица. То е тежко умишлено престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода.

Окръжен съд - Добрич прецени, че по делото липсват доказателства, че обвиняемият е бил щателно издирван и търсен от органите на реда на постоянния му адрес. Съдът взе предвид представените от адвоката на Ивайло Ив. заповеди от МВР - София, че са снети регистрациите му в системата на МВР, той се води неосъждан и срещу него няма образувани други наказателни производства. Тези обстоятелства мотивираха съда да приеме, че постановената мярка за неотклонение е неадекватна и да я измени в по-лека – домашен арест. Ивайло Ив. има основно образование, не е семеен, безработен е, реабилитиран е

Последвайте канала на

716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини