Съдът в Пловдив остави трима от обвинените за източване на ДДС в ареста

  • 21 септември 2012 20:37

  • 747
  • 0
Съдът в Пловдив остави трима от обвинените за източване на ДДС в ареста
© Булфото

Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на трима от обвинените за източване на ДДС.

В ареста остават Сотир Я., Атанас Б. и Николай Д. Парична гаранция в размер на 10 000 лева е наложена на Мария Я. , а на Елена Я. е наложена такава от 5 000 лева. Сотир и Елена Янкови са са обвинени в това, че в периода 01 януари 2009 г. - 31 юли 2012 г. в гр. Пловдив в съучастие с Кирил К., Стоян М., Борислав Б., Иво И., Живко Б., Николай Д., Милко В., Сергей Ц., Мария Я., Кирил К. и Атанас Б. / в качеството им на помагачи / са избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 5 251 188 лв. като са потвърдили неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС и е приспаднат последващ се данъчен кредит в размер на 5 251 188 лева.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета по отношение на Сотир Я., Атанас Б. и Николай Д. най – тежката мярка за неотклонение. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап обосновават в достатъчна степен извода, че именно те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрият, а за Атанас Б. и Николай Д. и да извършат престъпление. По отношение на Мария Я. и Елена Я. съдът е преценил, че тяхното участие в деянията е в по – малка степен и най – адекватна в случая се явява мярката „парична гаранция”. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини