Европрокуратурата обвини трима за измама по проект за пластмасови изделия у нас

  • 17 октомври 2024 14:51

  • 209
  • 0
Европрокуратурата обвини трима за измама по проект за пластмасови изделия у нас
© Novini.bg/ Canva

Европейската прокуратура в София внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу трима души, обвинени в измама по проект за производство на пластмасови изделия, съфинансиран от ЕС.

„Разследването ни показа, че тримата са подали невярна информация, за да получат финансова подкрепа за проект за закупуване на автоматизирани производствени линии за пластмасови изделия. Сумата възлиза на 196 000 евро (384 014 лв.). Проектът е с до 85% финансиране от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Останалите 15% от парите са дошли от националния бюджет на България”, посочват от Европрокуратурата.

Европрокуратурата обвини Иван Портних и още трима за измама с несъществуващо пристанище у нас

За да получи европейските средства, бенефициентът трябвало да представи оферти за покупката на оборудването от три различни фирми. Според доказателствата една от офертите е фалшифицирана. Това е станало с помощта на съучастник, работещ в компания, която уж е подала оферта. Проверката показала, че управителите на тази фирма не са разрешили офертата, нито са знаели, че тя е представена, допълват от Европейската прокуратура.

Фалшивият документ е входиран в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с единствена цел неправомерно получаване на евросредства, и за да се покаже, че са изпълнени всички задължителни условия.

От европрокуратурата подчертават, че средствата не са изплатени на бенефициента. Причината – от ДФЗ са установили нередностите и са докладвали за тях на Европейската прокуратура, която веднага е започнала проверка. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемитеможе да получат между 1 и 6 години затвор, както и глоба между 1 000 евро (2 000 лв.) и 5 100 евро (10 000 лв.).

Последвайте канала на

Радина Лазарова
209 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини