Доц. Борислав Цеков към адвокат Емил Георгиев: Процедурата за избор на нов главен прокурор е законна

  • 18 септември 2024 18:58

  • 333
  • 2
Доц. Борислав Цеков към адвокат Емил Георгиев:  Процедурата за избор на нов главен прокурор е законна
© Кадър: БНТ

Утре е първото от четири заседания на Прокурорската колегия, където ще се представят кандидатури за нов главен прокурор. Това заяви адвокат Емил Георгиев в предаването „Още от деня” по БНТ.

Дали ще има кандидат още утре не мога да кажа, но ВСС след като е пристъпил към тази своя компетенция, нека не се поддава на натиск. Всички критикувахме начина, по който този ВСС пристъпи към отстраняването на главния прокурор и качеството на дискусията, сега е моментът този ВСС да покаже, че следва не политическия календар, а Конституцията и законите, заяви доц. Борислав Цеков.

По Конституция този ВСС трябва да избере нов главен прокурор, независими, че мандатът му е изтекъл. Има принцип на непрекъсноваемост на държавното управление, така че критиката и натискът трябва да са към НС, а не към ВСС, уточни той.

Адвокат се самопредложи да участва в процедурата за избор на главен прокурор

Позицията на Правосъдие за всеки е, че ние не приемаме формалните аргументи за избор на нов главен прокурор. На първо място този състав на ВСС е с изтекъл мандат; мандатът на всеки един от изборните членове е изтекъл; мандатът на ВАС предстои да изтече; няма главен прокурор, изп. Функцията главен прокурор отказва да участва в заседанията; ВСС след като се опита да попълни неуспешно професионалната съдийска квота, забрави за тази възможност; в очите на обществото този състав на ВСС е делегитимиран, заради готовността му да приема и изпълнява политически поръчки, посочи Георгиев.

Цеков добави, че връзката между правото и морала е, че тя е единна система, юристът би следвало да не слуша шепота на своята собствена морална система или религията си, а да гледа на морала от общоприетото. Този НС не успя заради фрагментацията да изберат, очаква се следващият парламент да е още по-раздробен и вероятно няма да има нов ВСС. Тоест трябва да се намери разумният баланс, а именно всеки конституционен орган да изпълнява в пълнота задачите си. Бих призовал политиците да се въздържат от излишни коментари за работата на ВСС, защото това може да се интерпретира като натиск.

Проблемът с необходимите мнозинства за избор стои на дневен пред от 2020 г. Този проблем беше онаследяван, припомни адвокатът.

18 души от ВСС са взели тази позиция за процедура за избор на нов главен прокурор и трябва да е ясно, че каквото и сезиране на КС да е имало, то не може да спре процедурата, това е изцяло в преценката на ВСС. Тези политически и площадни акции, които се правят ще вкарат само шум в системата и ще е форма на натиск върху ВСС, който трябва да изпълнява функцията си, вън от тази политическа какафония, заяви Цеков.

Ако бъде сезиран КС и същият приеме да разгледа искането за тълкуване, ВСС спира производството категорично, подчерта адвокат Георгиев.

Процедурата е конституционна и легитимна, спорен е съставът, но морално е да се изпълняват Конституцията и законите, другото е частен морал, изтъкна Борислав Цеков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
333 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.18 | 19:07

1
Не, не е законна. Прочети какво пише в конституцията. И тоя е 'доц.'. Платен говнояд.
Този е слуга на Прасето!

2024.09.18 | 20:37

2
И е нагъл, фалшив и изключително противен!

Добави коментар

Водещи новини