СГС остави за постоянно в ареста Стефан Димитров от аферата в митниците

  • 03 септември 2024 13:33

  • 684
  • 0
СГС остави за постоянно в ареста Стефан Димитров от аферата в митниците
© Булфото (архив)

Софийският градски съд определи, че няма основания за промяна на мярката за неотклонение и остави за постоянно в ареста Стефан Димитров, обвинен за участие в престъпна група заедно с баща му Марин Димитров, бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, Петър Субев от „Гранична полиция“, както и на Никола Николов, известен под псевдонима Паскал.

„Никога не съм извършвал престъпление. С моя помощ са разкривани доста тежки престъпления, за които може да бъде потвърдено. Обвинен съм в неща, които не съм извършвал“, каза Стефан Димитров пред съда и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Според съда все още е налице обоснованото подозрение, че Димитров е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че има опасност от извършване на престъпление. Съдът отчете обаче, че не е налице опасност от укриване на обвиняемия.

Адвокат Ивайло Найденов коментира пред БТА, че ще обжалва определението на съда пред горната инстанция. Според него няма нито едно доказателства по делото за каквато и да било намеса на Стефан Димитров относно кадрови промени в Агенция „Митници“, напротив в свидетелските показания се говори за други лица като Георги Калпакчиев и Димитър Николов.  

Аферата "Митници": 20 000 лв. парична гаранция за бивш шеф в "Гранична полиция"

Защитникът посочи, че е обърнал внимание в съдебната зала за това с какво Стефан Димитров е по-опасен от Живко Коцев и Петър Субев, които с наложена парична гаранция. Адвокат Найденов припомни, че периода, за който е обвиняем Димитров е различен от този, в който министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, с когото са се срещали, както и че при разпитите си служителите в Министерството на финансите са казали, че не са виждали Стефан и Марин Димитрови, по времето когато Асен Василев е министър.

От прокуратурата посочиха по време на съдебното заседание, че има достатъчно данни доказателства от които да се направи обосновано предположение, че Димитров е извършил престъпленията, за които е привлечен. Също така заявиха, че във връзка със здравословното състояние на обвиняемия има назначена съдебно-медицинска експертиза, която ще е готова на 9 септември.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини