Бойко Рашков: Основният проблем в съдебната система е натовареността на магистратите

  • 11 септември 2012 10:11

  • 2866
  • 6
Бойко Рашков: Основният проблем в съдебната система е натовареността на магистратите
© Булфото

Бойко Рашков е познат и като практик и като научен работник, каза Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, депутат от Коалиция България, при представянето на своя кандидат - член за ВСС.

"Това е единствената кандидатура с научна кариера. Над 25 години от стажа на Рашков преминават в съдебната власт на различни позиции", каза Миков.

Рашков започна словото си с благодарности към парламента за това, че се провежда толкова открит избор за новия ВСС.

В новите правила, които залегнаха в Закона за съдебната власт се предвижда задължително представяне на концепция за новия ВСС, припомни Бойко Рашков. Той обаче отбеляза, че това според него е невъзможно и вижда само два начина, за да изложи стратегията си. Рашков направи също така уговорката, че той е евентуален кандидат - член на ВСС и не познава работата на сегашния Съвет.

Според Бойко Рашков магистратите са изключително натоварени. По думите му, трябва да има разпределение по сложност на делата между магистратите. Той се обяви против това съдиите и прокурорите да работят по няколко души в една стая. Според него това води до неефективността им. Рашков е категоричен, че в тази посока има какво да се направи. Той изрази задоволство, че ръководството е предприело стъпки, за да разреши този проблем.

На въпрос на Екатерина Михайлова дали ще се предприемат действия, свързани с административна реформа, Рашков заяви готовността си да инициира подобни предложения и припомни, че в изложението на концепцията си е засегнал темата. Той бе категоричен, че е изключително трудно да се определи кое дело е сложно и кое не. Рашков припомни, че преди 15 - тина години е имало изключително много сложни дела. 

Димитър Лазаров попита Рашков какви са критериите, според които се определя натовареността на магистратите. Кандидатът за ВСС апелира да не се искат готови рецепти. По думите му, трябва новият ВСС да работи по въпроса, за да се даде отговор на този въпрос. "Аз каквото и да кажа, ще бъда в грешка. Ако кажа, че по 50 дела трябва да има един магистрат или по 60 дела, аз ще сбъркам", каза Рашков. "Въпросът се усложнява, защото не се говори само за количеството, а и за сложността на делата", добави още той.

"Никога не съм изоставял идеята, че следствието има изключително голям капацитет в нашата страна. Следствените органи заема голямо място в съдебната власт. За мое лично неудовлетворение в последните години аз търпях да виждам как всичко се руши", заяви Бойко Рашков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2866 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.01.08 | 16:18

6
Корупцията не е проблем, така ли..? Проблема бил че имат много работа?? Ами и аз искам да взимам 5-20 к на месец и да не работя!
123

2014.01.08 | 16:18

5
Е, объркал се е човекът. Искал е да каже, че основният проблем проблем в съдебната система е корумпираността на магистратите. Нищо де, случват се и такива работи.

2013.04.23 | 15:02

4
Основният и проблем е, че е пълна с марионетки и мижитурки!
az

2012.09.11 | 20:16

3
Основния проблем е, че са заети с харчене на парите от подкупи, застрояване на незаконно придобитите парцели край морето и още мн. др. важни неща.
Перископ

2012.09.11 | 20:15

2
Основният проблем на съдебната система е ,че няма правосъдие , че правосъдието се плаща и има правосъдие за Богати и такова за обикновенните граждани !
joro

2012.09.11 | 16:20

1
mnogo interesen kandidat na komunistite,sigurno mnogo malko hora ve4e znaait tozi kakvo e satvoril v tazi sadebna sistema.ta toi sega recepti dava i ste upravliava.dumi niama.

Добави коментар

Водещи новини