Прокурор Емил Петров поиска Николай Николов - Паскал да не бъде издирван с ЕЗА

  • 18 юли 2024 13:29

  • 348
  • 0
Прокурор Емил Петров поиска Николай Николов - Паскал да не бъде издирван с ЕЗА
© Булфото

Моля да уважите частната жалба. Споделени са много неща в нея, които споделям. Има допуснати процесуални нарушения. С тези думи прокурор Емил Петров от Софийската апелативен прокуратура поиска от съда да не издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА) на Никола Николов-Паскал.

Той е обвинен по т.нар. афера в агенция “Митници”. В началото на април бяха арестувани бившата шефка на институцията Петя Банкова, бизнесменът от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин.

Обвинен и освободен с гаранция бе бившият главният секретар на МВР Живко Коцев, а основната фигура в схемата Николай Николов-Паскал беше обявен за издирване. Според обвиненията всички са участници в организирана престъпна група за контрабанда на цигари през границата и за длъжностни престъпления. 

Според Петров обаче обвинението е бланкетно, както и искането за ЕЗА. В него прокурорът от Софийската градска прокуратура казва, че е събран минимумът доказателства, но не сочи какви са те. Не работим с думи, а с доказателства, каза Петров. 

Как се извежда изводът, че той ще се укрие? На 4-и април е обвинен, на 5-и вече го търсят. Как се направи изводът, че това лице не е в България, ядоса се Петров.

Това предизвика съдия Галя Георгиева да му отговори. "Извинете колега, вие прокуратурата ли представлявате" обърна се тя към него, предава 24 часа.

А Петров продължи. Той твърди, че както и адвокатката на Паскал - Галя Гълъбова, е посочила, Николов е напуснал страната още на 15 март. Това са почти 3 седмици преди акцията. 

Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест на Николай Николов-Паскал

Хубаво, че няма доказателства, че се лекува, но такива искания направени ли са? Следователно как можем да сме сигурни, че не е вярно, че се лекува, продължи Петров. Малко преди това адвокат Гълъбова бе обяснила, че се чула с Николов в неделя. Тогава той казал, че се лекува извън Европа. Но не посочил къде. 

И Гълъбова, и Петров поискаха да не се издава ЕЗА. Прокурорът дори обясни, че решението на Софийския градски съд, с което тя е позволена, е бланкетно и страда от пороци. Той на няколко пъти повтори, че се работи с доказателства.

Четейки този съдебен акт, на мен не може да ми стане ясно какви са доказателства и защо на това лице трябва да му бъде издадена ЕЗА, завърши Петров. 

Съдът ще се произнесе в 14 часа. Любопитен детайл е, че Емил Петров доскоро бе зам. апелативен прокурор на София. От няколко седмици е редови обвинител. Неговият брат е обявеният за издирване бивш следовател Петьо Петров - Еврото. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини