АКФ: Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита

  • 25 юни 2024 12:00

  • 502
  • 0
АКФ: Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита
© Getty Images архив

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита, сочи доклад на Антикорупционния фонд, представен днес.

В последните четири години става все по-лошо в борбата с корупцията и конфликта на интереси. Остават абсурдите по отношение гражданско общество и справедливост. Подходяща е поговорката "Кучето си лае, керванът си върви", каза директорът на организацията Бойко Станкушев. 

Редица хора казват, че корупцията не се трае, живеем в епидемия от конфликт на интереси. Ясно е, че вдъхновителите на някои корупционни схеми са лидерите на някои политически партии, посочи той.

Въпреки отчайващото положение, в което се намира страната ни, нищо не следва. В “смешни” доклади на прокуратурата се твърди, че борбата с корупцията е много успешна, но става дума за директори на читалища и горски служители, случаи с рушвет от трицифрена сума, каза още Станкушев.

Годишнният мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта тази година е озаглавен „Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване“. Докладът анализира развитието на 57 ключови разследвания за корупция от прокуратурата и практиката на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). 

За 2023 г. няма нови влезли в сила присъди по следените 57 ключови разследвания на корупция по високите етажи на властта. Запазва се устойчивото съотношение на значителна доминация на крайните оправдателни съдебни актове, които остават 15 срещу едва 4 осъдителни, пише в заключението.

Според авторите на анализа това ясно демонстрира намаляващата успеваемост на обвиненията на прокуратурата. Тенденция от 2023 г. е увеличаването на прекратените от самата прокуратура казуси, които изобщо не достигат до съда. 

През изминалата година сглобилото се нехомогенно управляващо мнозинство осъществява и някои законодателни изменения с отношение към системата на наказателно правосъдие и оттам противодействието на властовата корупция с наказателноправни средства. Най-съществените от тях са измененията на Конституцията, промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и новият Закон за противодействие на корупцията, пише в доклада.

„Въпреки че през 2023 г. беше приет нов Закон за противодействие на корупцията, с който се проведе институционалната реформа на КПКОНПИ, не се наблюдава преодоляване на установените слабости в практиката на комисията спрямо предходните години“, коментира авторът на тази част от доклада Даниела Пенева.

Според анализа голямата част от промените се извършват без предварителна ясна и всеобхватна концепция, без анализ какво ги налага, какви резултати се очаква да постигнат и без подробни мотиви към законопроектите. До последно не е ясно около какви точно конкретни текстове парламентарното мнозинство ще успее да се консолидира.

Андрей Янкулов: След смяната на Гешев със Сарафов прокуратурата тотално забрави за политическата корупция

Във втората част на доклада са анализирани проблемите при установяване и неустановяване на конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и новата Комисия за противодействие на корупцията. От една страна, все още не е инициирана предвидената в новоприетия закон процедура по избор на независимо ръководство на новата комисия. Вследствие на това „реформираната институция“ се ръководи от предходните ѝ членове. От друга страна, реформата не е проведена в цялост и до такава степен на завършеност, че да гарантира очакваните резултати, включително в новия закон уредбата на конфликта на интереси е възпроизведена идентично със съществуващите до този момент законови разпоредби, които съдържат немалко слабости, пишат анализаторите.

В двата годишни доклада за дейността на КПКОНПИ и КПК през 2023 г. по направление „конфликт на интереси“ информацията е представена изключително оскъдно, но от тях става ясно, че са разгледани по същество 102 решения, от които само в 11 решения е установен конфликт на интереси. Комисията продължава да разглежда производствата по конфликт на интереси по формален начин, сочи още анализът.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
502 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини