Силвия Великова: Съдии си дават отвод и бавят делото за отнетия лиценз на КТБ

  • 18 юни 2024 15:27

  • 543
  • 5
Силвия Великова: Съдии си дават отвод и бавят делото за отнетия лиценз на КТБ
© Булфото архив

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев.

И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много обвинения и "адвокатите са сходни като тези на КТБ".

"Броят на страниците по делото за КТБ ги знае само Иван Гешев. 300 страници е само обвинителният акт. Иван Гешев трябваше да разкрие кражбата на прехода. Това е дело за издигане и той тръгна нагоре по стълбицата да расте", коментира Великова.

Цветан Цветанов: От Нотариуса, "Осемте джуджета" и фалита на КТБ започна овладяването на държавата

Тя припомни, че през юли 2017 г. Гешев обяви, че разследването е приключило, което е започнало през юни 2014 г.

"Сложността на делото е с дизелов двигател да се кацне на Луната. Не сме установили неща, свързани с Пеевски и затова не сме го посочили. Няма Путин, няма и Обама. Прокуратурата е направила неща, които не е правил никой последните 30 години. Прокуратурата е готова да продължи", казва Иван Гешев през 2017 г., когато обявява краят на разследването.

"Това дело е едно състезание между адвокатите и прокуратурата, защото е игра на нерви. НПК допуска да не се чете целия обвинителен акт, но адвокатите казаха, че искат целия и около година го слушахме в съдебна зала. В момента има разпитани около 10 свидетели, а сме 18 юни 2024. Според прокуратурата и адвокатите свидетелите са между 300 и 600. Някои от подсъдимите са с по двама адвокати. По два, три пъти в месеца има заседание", коментира Силвия Великова.

И уточни, че по това дело предстоят още две инстанции, а то все още е на първа в СГС.

"Интересно е, че това дело в административната част – отнетия лиценз на КТБ, нещата се повтарят и стигна до Европейския съд по правата на човека. То трябваше да почне от начало, а сега се оказва, че от февруари, когато трябваше да започне, не могат да се намерят съдии, всички си правят отводи. По процедурни причини стои на трупчетата, тъй като се чака да се намери още един член на съдебния състав, за да тръгне", каза Великова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
543 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Веси

2024.06.19 | 09:46

5
А Василев някога ще бъде ли наказан или това е реторичен въпрос?
НЯКОЙ ДА НЕ РАЗБИРА

2024.06.18 | 17:32

4
ЗАЩО ЩЕ И ЕВА МАЙКАТА НА ЛАЙ НАРКАТА ЛАЙ НАРИЯ И ЩЕ ИЗБИЯ ГОВОРЕЩИТЕ ПСЕТА ДО КРАК
ДОНИ И КАЛКИ

2024.06.18 | 17:26

1
УРОДИ ДОКОГА ЩЕ СЕ КЕНДЗАТЕ В КУХИТЕ КРАТУНИ НА ЖИВОТНИТЕ С РОКЕНДРОЛА В АРМИЯТА НАЛИ ТАМ НЕЩО ПАТРИОТИ БЪЛГАРИ.... АМА ПЪРВО ЛАПАЧКАТА ИЗГЛЕЖДА / БЪЛГАРСКИ БОК ЛУЦИ !
ТЪПИ АЛЧНИ БОК ЛУЦИ

2024.06.18 | 17:30

3
ЗАДМИНАХТЕ СЛАВИ ПЕ ДЕРАСТА 20 ГОДИНИ НА ХРАНИЛКАТА БТВ ДЕТО НЕ ЗНАЕЛ

2024.06.18 | 17:29

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини