"Евробарометър": Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната

  • 11 юни 2024 14:05

  • 383
  • 1
"Евробарометър": Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната
© Pixabay

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС, предаде БТА.

Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто - сравнително лошо, което прави сбор от 65 на сто незадоволителни оценки. Според 22 на сто българската система работи добре, а два процента са на мнение, че тя е много добра. Без мнение е всеки десети участник в проучването.

При дружествата у нас 18 на сто изразяват пълно недоверие в съдопроизводството, а 37 на сто имат известно недоверие - общо 55 на сто отрицателни оценки. Известно доверие имат 34 на сто, а пълно - девет процента.

МП ще продължи работата по проекта на Закон за съдебната власт

България е на челните места в ЕС по бързина на решенията по административни производства - трета след Швеция и Унгария, сочат още данните. Нашата страна има най-добри показатели в ЕС за бързина на първоинстанционните присъди по случаи на подкуп и корупция. Данните отчитат, че в българската съдебна система цифровизацията се прилага слабо и по-нисък резултат в ЕС показват само Малта, Чехия и Гърция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:10

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини