20 години затвор за мъж, убил майка си в Сандански

  • 29 май 2024 15:27

  • 587
  • 1
20 години затвор за мъж, убил майка си в Сандански
© Novini.bg/ Canva

Състав на Софийския апелативен съд постанови осъдителна присъда и наложи наказание от 20 години „лишаване от свобода“ на подсъдимия Р.С. (на 61 години) предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Първоинстанционната прокуратура квалифицира извършеното от Р.С. престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, пр. 2 и т. 6, пр. 2, вр. чл. 115 от НК. По досъдебното производство са били събрани доказателства за умишлено убийство, извършено от обвиняемия по особено мъчителен начин.

Към 2020 г. Р.С. живеел с 81-годишната си майка – М.С., в гр. Сандански. Мъжът упражнявал психически и физически тормоз върху възрастната жена. Повод за това били наследствените имоти, като той настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял. Особено агресивен Р.С. ставал след употреба на алкохол.

Пострадалата не подавала сигнали за насилието спрямо нея в правоохранителните органи.

Вечерта на 11.03.2020 г. Р.С. се прибрал вкъщи в нетрезво състояние. Държал се агресивно спрямо майка си, спорел с нея за имоти. След продължителен словесен тормоз нанесъл на възрастната жена побой. Оставяйки я в окаяно физическо и психическо състояние, насилникът легнал да спи.

Сутринта той отново предизвикал скандал и упражнил физическо насилие спрямо майка си. Преустановил го едва когато видял, че тя се влошава, след което отишъл на работа. 

Убийство в Сандански

Няколко часа по-късно М.С. била открита в безпомощно състояние от другия й син, който подал сигнал за случилото се на телефон 112. Пострадалата била транспортирана в болница, а извършителят на деянието - Р.С., бил установен и задържан.

Въпреки предприетото спешно специализирано лечение пострадалата починала. Вещите лица, изготвили съдебномедицинската експертиза, посочват пряка причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и нанесения побой, довели до усложненията на състоянието на пострадалата и смъртта й.

Окръжният съд в гр. Благоевград е оправдал Р.С. по обвинение за умишлено убийство, като го е признал за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. За това престъпление той е бил осъден на 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Срещу така постановена присъда Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла протест с аргумент за незаконосъобразност и необоснованост.

Софийският апелативен съд отмени присъдата на първоинстанционния съд и призна подсъдимия Р.С. за виновен в квалифицирано умишлено убийство и му наложи ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Върховния касационен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:41

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини