Министър Павлова: Готово е криминологично изследване, което ще даде много отговори за престъпленията на пътя

  • 27 май 2024 16:42

  • 334
  • 1
Министър Павлова: Готово е криминологично изследване, което ще даде много отговори за престъпленията на пътя
© МП

Възложеното от Съвета за криминологични изследвания при МП проучване за тенденциите и начините за преодоляване на произшествията по автотранспорта е готово, след приемането на доклада ще имаме пълната картина защо през последните 10 г. се увеличават този род престъпления и какви са механизмите за евентуалното справяне с тях.

Това заяви министър Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е на кръгла маса „Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия“, организирана от Софийската градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МП.

Пред форума, на който присъстваха магистрати, депутати, експерти, както и близки на загинали на пътя, министърът на правосъдието напомни, че през 2022 г. МП възобнови работата на Съвета за криминологични изследвания именно за да се прекъсне веригата от неспирни законодателни промени, които не водят до нищо. Сред първите три възложени от Съвета изследвания е „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от НК). Докладът по това изследване е готов и ще бъде разгледан от Съвета на 4 юни, след като този месец дейността му бе възобновена. А получените емпирични резултати ще са основа за последващи законодателни инициативи. 

За ден: МВР залови 36 пияни и 6 дрогирани шофьори

Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е не скри – универсална рецепта няма. „Вчера прочетох в медиите, че само за 24 часа са установени поредни 34-ма шофьори след употреба на алкохол или наркотици. Истината е, че каквито и законодателни промени да се разпишат, докато не се промени съзнанието на хората, ние няма да се справим с този проблем. Затова лично за мен работата в тази посока трябва да започне още от детската градина“, каза министърът на правосъдието. Тя благодари на близките на загиналите на пътя за тяхната смелост, за това че не се предават и продължават да поставят проблема пред институциите.

Павлова напомни и че МП е предложило изменения в наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, те са преминали обществено обсъждане и в момента се работи по постъпилите становища.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
334 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 17:16

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини