ВКС ще тълкува какво става, ако имот, придобит по давност, не се владее повече от 6 месеца

  • 14 май 2024 16:42

  • 1853
  • 2
ВКС ще тълкува какво става, ако имот, придобит по давност, не се владее повече от 6 месеца
© pixabay

Във ВКС е образувано тълкувателно дело по въпрос относно позоваването на придобивна давност след изгубване на владението на имот за повече от 6 месеца. Това е станало с разпореждане на председателя на Върховния касационен съд.

Гражданското отделение на ВКС ще тълкува въпроса: „Настъпва ли вещноправният ефект на придобивната давност, ако наследникът се позове на изтекла в полза на наследодателя му придобивна давност, след като е загубил владението върху имота за период по-дълъг от 6 месеца?".

Произнасянето се налага поради наличието на противоречива практика на състави на Върховния касационен съд.

Къде най-бързо поскъпват имотите?

Първо в решение от 1994 г. на Върховния съд се казва, че позоваването на придобивна давност след изгубване на владението на имота за повече от 6 месеца, не може да ползва човекът, който е владеел имота и неговите правоприемници поради прекъсване на давността с изгубване на владението и юридическото заличаване с обратна сила на изтеклия период на давностния срок.

Същото разбиране е и в решение от 2022 г., в което е прието, че след като изискването за позоваване на изтеклата придобивна давност не е елемент от фактическия състав на това основание, а само средство за защита. То това средство за защита може да бъде упражнено и след като владението вече е изгубено за повече от 6 месеца, пише 24 часа.

Развити са съображения, че не съществува пречка лице, което е упражнявало фактическа власт върху един имот за себе си, да се позове на придобивна давност и след като е напуснало имота за период, по-дълъг от 6 месеца. 

В друга група решения се приема обратното. В решение от 2020 г. на ВКС е застъпено становището, че според Закона за собствеността с изгубването на владението за повече от 6 месеца, давността се прекъсва. От нейното прекъсване започва да тече нова давност, което означава, че последиците от изтеклата преди прекъсването давност не се зачитат, т. е. изгубването на владението за повече от 6 месеца заличава с обратна сила изтеклия до този момент период на давностния срок.

Решение от 2009 г. се казва,  че изтичането на срока на придобиваната давност не води автоматично до възникване право на собственост в полза на владелеца на недвижим имот, тъй като тя не се прилага служебно. Необходимо е позоваването от него –владелеца, на изтичането чрез предявяване на иск за собственост, възражение срещу предявен такъв иск или чрез снабдяването с нотариален акт за собственост, издаден по обстоятелствена проверка на основание давностно владение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:12

2
❤️ Г­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­м­о­­­м­и­­­ч­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­­8­­.­­F­­­U­N

2024.05.14 | 22:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини