Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

  • 18 април 2024 17:10

  • 651
  • 0
Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг
© Bulphoto (архив)

Окръжният съд в Търговище не уважи искането на защитата за изменение или отмяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на Хасан Хасанов - баща на кмета на Омургат Ешреф Ешрефов.

Той е обвинен за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

На 21 февруари съдът в Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража". 

Докато е под домашен арест: Кметът на Омуртаг положи клетва за втори път

Днес защитата пледира мярката за неотклонение да не се превръща в изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ и изтъкна, че обвиняемият е съдействал за довеждане на свидетелите. Претендира за осъществяване на място на активната икономическа дейност на задържания, като за целта моли да му бъде наложена по-лека мярка „парична гаранция“ или „подписка“, съобщава БТА.

Представителят на държавното обвинение изтъкна, че два месеца от задържането не е прекомерно по размер предвид това, че то зависи пряко от вида на престъплението, в което е обвинен Хасан Хасанов, както и от фактическата и правна сложност при доказването му. Според прокуратурата, въпреки че е реабилитиран, задържаният е имал сблъсък с правосъдието по повод закана за убийство към длъжностни лица, има реална опасност да извърши други противозаконни действия и в този смисъл смята молбата на защитата за неоснователна.

Съставът на Окръжен съд – Търговище прие, че обвиняемият е задържан за по-малко от два месеца и в този смисъл не е прекомерен размерът на задържането под стража. Няма настъпили нови обстоятелства. Доводите за наличието на адрес, крупна икономическа дейност, не опровергават наличието на опасност за извършване на противоправно деяние-влияние върху свидетели.

Според съда всяка друга мярка за неотклонение извън контролирана среда би била неадекватна на степента на обществена опасност.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване и/или протест делото е насрочено за 30 април.

Пред сградата на съдебната палата в Търговище днес, преди и по време на гледането на мярката, се бяха събрали десетки съграждани на задържания, с  плакати „невинни“ и „свобода“ в подкрепя на Хасанов.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини