Бавно дело стопи наполовина присъдата на дрогиран шофьор

  • 16 април 2024 16:30

  • 4056
  • 4
Бавно дело стопи наполовина присъдата на дрогиран шофьор
© Булфото архив

Шофьор ще търпи половината от наложеното му наказание, заради бавен съдебен процес. Това са решили магистратите, с което намаляват присъдата му от една година лишаване от свобода на шест месеца.

Делото продължило повече от четири години. 

Шофьорът бил хванат в крачка на бул. "Пещерско шосе", до кръстовището за кв. Прослав" през зимата на 2019 г. Тогава се провеждала специализирана полицейска операция и на място бил разположен полицейски автопатрул. Шофьорът бил спрян за проверка до близката бензиностанция. Поводът бил неизправност на една от крушките на фара на колата, пише "Марица".

Осъждан шофира дрогиран в Раковски

В хода на проверката била направена справка, при която полицейските служители разбрали, че седналият зад волана вече е имал проява, свързана с наркотични вещества, поради което решили да го тестват за употреба на такива. Уредът отчел положителен резултат за употреба на амфетамин. Последвало съставяне на акт, в който щофьорът посочил, че не желае да предостави кръвна проба за изследване. В медицинското заведение отново отказал, като това било отразено с протокол. След като не се е възползвал от правото си да даде кръв за изследване, фактически той се е съгласил с резултата от драг чека, който показал, че е дрогиран. Мъжът бил подведен под наказателна отговорност. Оттам започва и дългата съсебна сага. 

Окръжният съд констатирал, че делото е прекарало в съдебната фаза на процеса значително време спрямо фактическата му сложност  - повече от четири години.

"Забавянето се дължи изцяло на дейността на ръководно-решаващите органи. При първото въззивно съдебно производство делото е било върнато в предходен стадий на процеса, поради допусната вътрешна противоречивост в мотивите на първостепенния съд. Впоследствие мотивите на втория по ред първоинстанционен съд към постановената присъда са били изготвени за период повече от една година, което също не съответства на фактическата и правна сложност на случая. Изложеното сочи съществено забавяне на наказателното производство в съдебната фаза на процеса, което е попречило на провеждане на производството в разумен срок", сочат магистратите. 

Така те намалят наложеното му наказание от година затвор на шест месеца, което ще търпи при общ режим. Отменят и глобата от 500 лв., която шофьорът трябвало да плати. Оставят в сила санкцията, според която остава без книжка за година и половина.

В жалбата си шофьорът изтъква, че полицейският служител, боравил с теста за дрога, не е преминал курс на обучение, поради което към момента на проверката същият бил некомпетентен. Поискал присъдата да бъде отменена и да бъде оправдан, а алтернативно- присъдата да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане от друг състав. Не на последно място посочил, че температурите били ниски, което повлияло на резултата от теста. Температурните граници, в които тестът следва да се прилага са от +5 градуса до +30 градуса. В момента на проверката били по-ниски - около два над нулата. Според вещите лица температурното влияние може да се пренебрегне, когато температурата е над точката на замръзване на водата. Няма, обаче, основания да се счита, че установената температурна разлика е опорочила по какъвто и да е начин резултата, тъй като градусите са били близо до препоръчителните за работа с теста. "В случая не се е отразило на резултата на теста, при който контролните линии за валидност са реагирали и е положителен, засякъл в слюнката нналичие на амфетамин, надхвърлящ граничната стойност „cut off“, за да реагира теста като положителен, се казва в становището на съда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4056 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:30

4
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­а­к­­в­­­а­т ­-­­­ X­1­8­.­­F­­­U­­­N
Петко

2024.04.17 | 15:41

3
Хареса ми това, че са го тествали за наркотици, след като проверили, че има предишна проява. А сега, проверяват наред без повод и като на състезание, колко повече риби ще влязат в мрежата! А като знаем, че тестовете дават 40 % грешни, това си е полицейски произвол!
"НАШ

2024.04.16 | 18:42

2
МОМЪК"ШИЗНАИШ

2024.04.16 | 17:53

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини