КС отмени лимитите на болничното лечение

  • 11 април 2024 17:01

  • 1058
  • 1
КС отмени лимитите на болничното лечение
© Булфото архив

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), който се отнася до надлимитната дейност на болниците, става ясно от сайта на съда.

На заседанието са присъствали 10 конституционни съдии. Решението e прието единодушно със становище по мотивите на съдия Янаки Стоилов. 

В оспорения текст се казва, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности.

НС гласува на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, свързани с онколекарствата

По това дело КС бе сезиран през септември миналата година от Върховния административен съд.

Питането е по повод дело, образувано пред ВАС по жалби на Националното сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби в Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз за периода 2020 - 2022 година.

По делото са присъединени за съвместно разглеждане и жалби на многопрофилната болница за активно лечение "Сърце и мозък”, на Сдружение на общинските болници в България и други.

С разпоредбата на текста от ЗЗО законодателят е забранил на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности. Под „нарушение“ в конкретния случай се приема надхвърляне на определените в Националния рамков договор обеми и стойности на договорените медицински дейности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1058 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.12 | 02:12

1
ochen lekar za schizofrenia

Добави коментар

Водещи новини