ВАС остави в сила решение за премахване на 25 ваканционни бунгала в местност „Мапи“ до плаж Каваци

  • 12 март 2024 14:15

  • 467
  • 1
ВАС остави в сила решение за премахване на 25 ваканционни бунгала в местност „Мапи“ до плаж Каваци
© pixabay

Върховният административен съд остави в сила решението по административно дело № 16/2023 г. на Административен съд – Бургас, с което е отхвърлена жалбата на „Хулио-тур-с“ АД против заповед № 8-Z-1236/13.12.2022 г. на кмета на община Созопол.

С нея на дружеството е наредено да бъдат премахнати 25 броя ваканционни бунгала и санитарен възел в местност Мапи, Сопозол. Незаконните постройки се намират в близост до плаж Каваци. Върховните магистрати приемат изцяло мотивите на първоинстанционния съд.

МОСВ изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализирана карта на дюните на Каваци

По делото не е установена по несъмнен начин годината на изграждането на процесните бунгала. Разрешението за строеж е издадено за временно строителство - на основание чл. 120 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство (ППЗТСУ отм.). За тези обекти е приложим режима по § 50а от Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ отм.).

Съгласно този текст разрешенията за строеж и одобрени проекти за постройки, изградени върху държавни и общински терени, без да са предвидени в действащите подробни градоустройствени планове (ПУП), но допустими като временно строителство по реда на отменената ал. 4 на чл. 120 от ППЗТСУ (с Постановление № 500 на МС от 1997 г. /ДВ, бр. 6/1998 г.), към момента на разрешаването им, губят действие по право с изтичане на срока, за който са разрешени, но не по-късно от три години от влизане в сила на изменението и допълнението на ППЗТСУ.

Поради това след изтичане на цитирания гратисен период /20.01.2001г./, процесния строеж, дори да разполага със строителни книжа по този ред, е подлежал на премахване като незаконен.

За него не са установени и предпоставките по § 17 от ПР на ЗУТ, тъй като е извършен в земеделска земя, без предназначението й да е било променено, и не му е придаден траен устройствен статут. Следователно при всяка от изследваните хипотези бунгалата се квалифицират като незаконен строеж по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ и подлежат на премахване. 

Решението на ВАС е окончателно.

Последвайте канала на

Нора Виткова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.12 | 18:22

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини