Може ли да бъде извадена мафията от правосъдието?

  • 27 февруари 2024 13:04

  • 5576
  • 6
Може ли да бъде извадена мафията от правосъдието?
© АКФ/Булфото

Политическите зависимости са в генезиса на скандала с Нотариуса. Това каза в ефира на Дарик съдията и бивш член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 282

По думите му компроматните атаки, с които боравят кръговете за влияние в съдебната система, се прилагат от години. Той припомни няколко популярни случая от последното десетилетие, при които чрез медийни публикации са атакувани различни магистрати.

„Начинът, по който е действала групата на Божанов, много напомня атаките, които се организираха 2014 г. от новосъздаденото сдружение „План Б”, оглавено от Любена Павлова (бел. ред. бившата жена на Петьо Петров Еврото). Спомняте си същите тези мафиотски кодове. Шестте агнешки главички - броят на членовете на ВСС, които настоявахме да се разследва случая „ЦУМгейт”, в който беше замесен тогавашният главен прокурор Цацаров”, коментира Калпакчиев.

Той посочи, че има индикации да се предполага, че в цитирания период двете групи около Еврото и Нотариуса са имали „територии” и са си сътрудничили, а не са си пречили.

Директорът на ГДБОП: Лицето, заплашвало съдия Цариградска, отправя заплахи и към Мария Габриел

„В този период получавах множество писма, имейли с подобни софистицирани заплахи, които целяха психическо сломяване. Механизмът е същият. Имам убеждение, че групата, която действаше срещу съдия Владислава Цариградска, е същата, която тогава действа срещу нас. Тя беше в защита на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, по-късно в защита на главния прокурор Иван Гешев”, посочи съдия Калпакчиев.

По думите му той и още няколко души от тогавашния състав на Висшия съдебен съвет са получавали сигнали да млъкнат по всевъзможни начини.

„Тези схеми не биха били възможни, ако Висшите съдебни съвети не се конструираха по начина, по който това се случваше до момента – чрез пряко участие на политически и криминално икономически фактори”, заяви Калпакчиев и допълни, че “мрежите придобиват увереност да действат безнаказано, когато имат тази защита от най-високо ниво”.

Според правния експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов повече от очевидно е, че прокуратурата няма да проведе успешно разследването на мрежата за контрол в съдебната система, а резултатът, който ще произведе, няма как да бъде ползван с легитимност при това „изключително притеснително състояние на прокуратурата”.

„Има основателни съмнения за въвличането на целия Софийски апелативен район в тези мрежи”, посочи още юристът.

Янкулов обърна внимание и на промените в Конституцията, които засягат прокуратурата: „По-добрият вариант би бил специално главният прокурор да се избира не от Висшия прокурорски съвет, а от един запазен общ Висш съдебен съвет с участието на съдийската колегия, защото би дал по-висока представителност и би туширал тези проблеми, които сега ще съществуват”.

Янкулов отрече с него да са водени разговори за поста на главен прокурор. Депутатът от „Продължаваме промяната”-„Демократична България” и председател на временната парламентарна комисия за проучване на фактите по казуса с Мартин Божанов Нотариуса Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са заяви в ефира на Дарик, че е редно депутатите да поканят на изслушване ръководствата на ГДБОП, КПКОНПИ, ВСС, Инспектората към ВСС, както и Ивайла Бакалова, Веселин Денков и ръководствата на СГП, САП.

По думите на Минчев комисията ще се интересува и от връзката на и.ф. главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. с кръга около ресторант „Осемте джуджета”.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5576 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:39

6
❤️ Г­о­р­­е­­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­­о­­ч­а­­­к­­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­­­U­­­N
Спонсор

2024.02.28 | 10:56

5
Мафията от СДС и героя от ХЕРАКО ВО-едва ли!

2024.02.28 | 06:28

4
Не, не може- те са едно цяло!
Катя

2024.02.27 | 21:13

3
И.Бакалова и Денков станаха невероятни фактори за бичуването на съдебната система.Първата познава голяма част от представителите на престъпния свят лично и отблизо,меко казано.Денков,с 3 висящи дела бори корумпираните магистрати.Е,това е реформата!Да ни е честита!
Кото

2024.02.27 | 17:18

2
Почти невъзможно !
555

2024.02.27 | 17:03

1
Няма оправия , така ще си е

Добави коментар

Водещи новини