Съдът потвърди глоба от 210 хил. лева за ТЕЦ "Бобов дол"

  • 14 февруари 2024 14:43

  • 144
  • 0
Съдът потвърди глоба от 210 хил. лева за ТЕЦ "Бобов дол"
© pixabay

Районният съд  в Дупница потвърди глоба от 210 000 лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ "Бобов дол" за отделяни вредни газове при работата на централата .Това е поредната санкция за енергийното дружество, глобите му, според коментари на еколози и екоорганизации глобите надхвърлат 800 000 лева за последните години. 

Санкцията е след проверка, извършена от екоинспекцията преди година - на 21 февруари 2023 година по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и  емисии с жълто-кафяв цвят.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд. 

Съдът глоби ТЕЦ "Бобов дол" със 150 000 лева

Още преди три години от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че не изгарят отпадъци, използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.  

Последвайте канала на

Калина Христова
144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини