Министерство на правосъдието предлага увеличение на възнагражденията на вещите лица

  • 22 януари 2024 16:53

  • 714
  • 2
Министерство на правосъдието предлага увеличение на възнагражденията на вещите лица
© Булфото архив

Актуализиране на възнагражденията на вещите лица, облекчаване на процедурите по вписване и актуализиране на списъците на вещи лица, намаляване на административната тежест за кандидатите и др. предвиждат промени в Наредба № Н-1 от 2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, предложени от Министерството на правосъдието и публикувани за обществено обсъждане.

Те се правят след задълбочен преглед и обсъждания от работна група на постъпилите многобройни и съществени предложения за усъвършенстване на уредбата.

Едно от предложенията сега е почасовото възнаграждение на вещите лица да стане 3,5 % от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. От 1 януари 2024 г. минималната месечна работна заплата за страната е 933 лв. и така предложеното увеличение на възнаграждението отговаря на общите принципи за пропорционалност, разумност и предвидимост. За осигуряване на адекватност при заплащането на вещите лица, както и за гарантиране на възможността за покриване на направените от тях разходи, се предлага и увеличаване на разходите за нощувка от 50 на 150 лв., съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Адв. Марковски каза как трябва да изглеждат промените в Наказателния кодекс, за да има справедливост

За гарантиране на своевременното заплащане на възнагражденията и разходите на вещите лица се дава и конкретен срок за изплащане на пътни, дневни и квартирни пари за всяко явяване на вещото лице пред органа, назначил експертизата, или пред органа, който го е призовал. Допълнително се намалява срокът за изплащане на възнаграждението на вещото лице за извършената експертиза, както и направените разходи за използваните материали, консумативи, пособия, технически средства, машинно и компютърно време и други необходими разходи.

Облекчават се процедурите по вписване на вещи лица, като се предвижда служебно установяване на съдебния статус на кандидатите – български граждани, придобита след 1 януари 2012 г. образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ и др. Едновременно с това се въвежда и работещ механизъм за навременно отписване на починалите вещи лица.

Актуализират се също класовете и видовете съдебни експертизи, като например се добавят съдебномедицински експертизи за „идентификация на личността, включително и при изследвания за родителски произход, чрез серологични, ДНК, морфологични, морфометрични и други анализи‘‘, „криминалистична експертиза на облачни пространства“ и др.

Одобрените изменения са съобразени с промените в конституцията от декември 2023 г., свързани с върховната прокуратура и качеството на главния прокурор като неин административен ръководител.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
714 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.22 | 19:10

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
????

2024.01.22 | 18:01

1
А,за какво е това УВЕЛИЧЕНИЕ ????!!! За това,че УСПЕШНО ПРИКРИВАТ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,"БарселонаГейт-ИстамбулГейт",ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА", "Белене","Лукойл","Росенец","Камчия", Капитан Андреево,ПАНАИРА,........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ ли ???? Така ли ????!!!

Добави коментар

Водещи новини