Министър Славов коментира кандидатите за Конституционния съд

  • 16 януари 2024 10:11

  • 1890
  • 9
Министър Славов коментира кандидатите за Конституционния съд
© БТВ

„Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е много важно да има политическа сензитивност, защото голяма част от решенията, които се вземат, са и стратегически политически решения наред с чисто юридическата аргументация”. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в „Тази сутрин“.

Според него е неслучайно, че за 33 години винаги е имало политици, които буквално от парламента и от Министерски съвет са влизали в Конституционния съд.

„Дали това трябва да е водещ принцип – не, но това е важно за Конституционния съд“, посочи той.

Адв. Емил Георгиев: Двамата кандидати за конституционни съдии са пълни противоположности

На въпроса дали би ли се подписал до Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски под номинацията на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, за конституционнен съдия, Атанас Славов заяви, че това е „очевидно парламентарната тактика, избрана от парламентарните групи“.

„Между това да гласуваш и това да подпишеш, няма много голяма разлика. Очевидно тук е търсена символика - тези двама кандидати (Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и Борислав Белазелков - номинация на ПП) изразяват позицията на парламентарното мнозинство”, смята министърът.

„Нямам никакво съмнение, че буквално от скамейката да влезеш на банката като конституционен съдия, да облечеш тогата, няма да е лесно като личностна трансформация“, коментира Атанас Славов, но изрази убеденост, че всеки добър професионалист може да сложи границата. 

Той посочи, че едно от условията да станеш конституционен съдия, е наличието на морални и нравствени качества. По думите му тази оценка се дава от органа, който избира бъдещите съдии - парламентът.

„Появиха се тези, че ако госпожа Атанасова бъде избрана, тя трябвало да си направи отвод по делото за Конституцията, което вече е в Конституционния съд. Аз не съм съгласен с тази теза, няма такова изискване. Много е важно конституционните промени, както бяха приети, да бъдат защитени и от Конституционния съд. Не очаквам г-жа Атанасова да си прави отвод“, заяви министър Славов.

Според него тя ще бъде избрана с монолитно мнозинство. Той обясни предположението си с това, че зад кандидатурата ѝ стоят решения на лидерите на парламентарно представените партии. 

"Не споря с българските народни представители, защото през следващите месеци очаквам сериозна подкрепа от тях за Закона за съдебната власт", посочи още Атанас Славов.

Според него можем да видим политици в затвора, но затова трябват работещи институции на съдебната власт и работеща прокуратура.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1890 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ДЪРЖАВА НЕ МА

2024.01.16 | 12:37

7
ИКОНОМИКА - ДЖАМ ШИШЕ, СОЛВЕЙ, АУРУБИС. ПОРЕДНАТА ХРАНИЛКА ЗА ГОЕНИ БЪЛГАРСКИ С ВИНИ МРЪСНИ!

2024.01.16 | 12:43

9
И ЧИ ФУТИ ОТЗАД, ДА КАЗВАТ КОЕ КАК Е!
НА 4 МИЛИОНА БЪЛГАРСКИ БОК ЛУЦИ

2024.01.16 | 12:40

8
16 ОТБОРА В "А" И 16 В "Б" И 16 ВЪВ "В" ГРУПАТА :) ЕЙ ИЗРОДИ КАЗАХ СУТРИН ЧАША ЙОД ВМЕСТО КАФЕ!
starshinaтa58

2024.01.16 | 12:06

6
а къде е морала на белата зелка,в задният отвор ли
Тенев

2024.01.16 | 11:14

5
Повръща ми се от този.

2024.01.16 | 10:47

4
мазен малоумник
баба гицка

2024.01.16 | 10:40

3
физиономия и говорене на мазник и лизач

2024.01.16 | 10:39

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.16 | 10:25

1
Я вижте какъв морален човек при това политик от бсп вкара преди 3 г лицето радев в конституциония съд. Не му споменавам името защото ме е срам. В сравнение с него госпожа атанасова е като майка тереза.

Добави коментар

Водещи новини