ВАС върна за ново разглеждане от АССГ дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с АМ "Струма"

  • 15 януари 2024 16:39

  • 827
  • 0
ВАС върна за ново разглеждане от АССГ дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с АМ "Струма"
© Novini.bg

Върховният административен съд отмени определение № 7734 от 14.09.2023 г. по административно дело № 4409/2023 г. на Административен съд София - град и върна делото за съдебния състав за продължаване на производствените действия. С омененото определение на първоинстанционния съд е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа „Балкани“ срещу писмо на министъра на околната среда и водите и е прекратено производството по делото, съобщават от пресцентъра на ВАС.

Предмет на производството пред АССГ е писмо изх. № ЕО- 8/13.03.2023 г. на министъра на околната среда и водите до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, с копие до Министерство на регионалното развитие на благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за проект ПУП-ПП за доизграждане на ПВ „Кресна“ /пътна връзки № 4, 5 и 6/ на км 401+691,90 по километража на АМ Струма на Л. 3.2=397+000 по километража на АМ Струма, Лот 3.3, попадащ в обхвата на Лот 3.2, землище на гр. Кресна.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ „Струма“ е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по ОС с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с Решение по ОВОС №3-3/2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект. В писмото е отбелязано, че влязлото в сила Решение по ОВОС №3-3/2017 г. е достатъчно основание за одобряване на проекта за ПУП-ПП. 

Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Върховните съдии от касационната инстанция не споделят извода на първоинстанционния съд, че процесното писмо е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на ПУП. Становището по ЕО е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство. Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост (ОС) по смисъла на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

Екологичната оценка също е предмет на специална нормативна уредба в Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (НУРИЕОПП (наредбата). Извършването на екологичната оценка е част от процедурата за изготвяне и одобряване на ПУП, като оценката е част от устройствения план, съгласно чл. 125, ал. 6, изр. второ от ЗУТ. Правният ефект на становището по екологична оценка има характера на самостоятелно решение на административен орган, което рефлектира в правната сфера на възложителя, на лицата, чиито инвестиционни предложения са включени в изменението на плана, на засегнатата по смисъла на § 1, т. 25 от ДР на ЗООС общественост, каквито в случая са жалбоподателите.

След като носи белезите на административен акт, становището по ЕО може да бъде предмет на съдебна проверка за законосъобразност по силата на чл. 120, ал. 2 от Конституцията на Република България.

По изложените съображения прекратителното определение следва да бъде отменено и делото да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението на ВАС по административно дело № 11381 от 2023 г. е окончателно. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини