Съдебната експертиза за смъртта на Пламен Пенев се бави

  • 15 януари 2024 11:23

  • 1170
  • 0
Съдебната експертиза за смъртта на Пламен Пенев се бави
© Novini.bg/Canva

Тройната съдебномедицинска експертиза за смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора все още не е готова, а семейството не може да организира погребение, съобщи "24 часа". 

Мъжът издъхна преди две седмици на една от централните улици в Стара Загора след преследване с 9 патрулки, катастрофа и опит за задържане. Резултатите от аутопсията показаха, че смъртта е настъпила от механична асфиксия или задушаване, но след като близките на Пенев отказаха съдебномедицинската експертиза да бъде направена в Стара Загора, тя бе възложена на трима съдебни медици от Пловдив. По неофициални данни и тяхното заключение е, че след като 58-годишният мъж е изваден от колата и върху него са легнали петима полицаи в опит да го арестуват, под тежестта на телата им той се е задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време.

Експертизата обаче все още не е официално приключена, тъй като се бавят резултатите от взетите хистологични проби. Освен това към съдебните лекари са отправени и множество въпроси от следователите. Затова и от прокуратурата отказват да освободят тялото на Пламен Пенев. 

В същото време бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред БНТ, че в МВР се завръща една тенденция на насилие, което се пренася и на улицата. "Когато няма ясна индикация от ръководството на една система как трябва да действат служителите те изпадат в бездействие", добави той. 

Дъщерите на Павел Пенев, който почина след гонка в Стара Загора: Баща ни не носи оръжие

"Фокусът не трябва да бъде само върху действията на полицаите, защото те са функция от начина, по който се управлява системата. Това, което знам аз е, че отношенията между министъра и главния секретар не са по-добри от тези, които бяха преди това. Самоцел им е да управляват заедно, но не се обединяват около една обща цел и идея", каза Демерджиев. 

По думите му в полицейските коли задължително трябва да има камери, които да показват как реагира един полицай. 

"Ръководството е това, което трябва да вземе отношение. Има немалко камери в момента, а и самият бюджет на МВР позволява да се закупят още", обясни Демерджиев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1170 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини