ВАС: Държавата е виновна за взрива в завод "Миджур", убил 15 души

  • 12 януари 2024 13:30

  • 738
  • 1
ВАС: Държавата е виновна за взрива в завод "Миджур", убил 15 души
© Pixabay

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур" преди близо 10 години. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС). Решението е от 10 януари т.г. и не подлежи на обжалване.

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева отменят решението на първата инстанция и го определят като "неправилно".

Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят на трима близки на загиналата при тежкия производствен инцидент М. Ангелова по 150 000 лв. за настъпилите от нищожни административни актове и незаконно бездействие на органи на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица.

Окончателно: Виновни за смъртта на 15 души в завода "Миджур" няма

Няколко месеца преди инцидента е открито сериозно нарушение, свързано със складирането на боеприпаси, на което Министерството на околната среда и водите е издало предписание, става ясно от решението на магистратите.

В решението на ВАС се пише, че трагедията е довела до тежка загуба на близки. Те са преживели силен стрес и големи душевни страдания от шокиращия трагичен начин, по който е настъпил инцидентът.                                                                         

"Показателно е, че едва след трагичния случай на 01.10.2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пише в решението си ВАС.             

Според ищците, Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на Република България, след като на 6.07.2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации. Вносителите на исковата молба твърдят, че Министерският съвет бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите /чл.105,ал.1 КРБ/, по осигуряване на обществения ред и национална сигурност /чл.105,ал.2 КРБ/. В исковата молба ищците твърдят, че Министерството на околната среда и водите не е предприело действия по отнемането на  издаденият на „Видекс“ АД разрешително № 67/2007 г. за експлоатация на завод „Миджур“ в  село Горни Лом. След като заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. броя противопехотни мини и съгласно т. 17 от издаденото разрешително се задължавал да извърши проверка за наличието на предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното. 

Съгласно сключеният договор на 08.07.2008 г. между „Акмон“ СА със седалище Република Гърция и „Видекс“ АД, българското дружество поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ следвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Национално движение „Екогласност“ било уведомено с писмо № 17-00-28/29.07.2008г., подписано от началника на кабинета на министър-председателя, че „Видекс“АД е спечелило конкурс, проведен от гръцката армия и е сключило договор за утилизация на боеприпаси, след като неправителствената организация събира становища от секретаря на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, от Министерството на икономиката и енергетиката, в това число и от секретаря на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване, от министъра на външните работи, министъра на околната среда и водите, министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между „Акмон“ СА и „Видекс“ АД е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване /Отавската конвенция/. Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на „Видекс“ АД. Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници. Мощните взривове в „Миджур", който тогава се казваше „Видекс", отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени.

Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Причините за множеството жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

Подсъдими бяха собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР и Палма Иванова - бивша служителка в „Миджур" с ангажимент към безопасните условия на труд.                                                                 

Решението на ВАС е окончанелно.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 14:43

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини