Конституционалистът доц. д-р Борислав Цеков: Номинирането на Десислава Атанасова за член на КС е уместно решение

  • 11 януари 2024 13:18

  • 1782
  • 4
Конституционалистът доц. д-р Борислав Цеков: Номинирането на Десислава Атанасова за член на КС е уместно решение
© БНТ

Номинирането на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, за член на Конституционния съд е уместно решение на управляващите. Крайно време е да се разбере, че Конституционният съд не е някакво съдилище, в което трябва да заседават кабинетни магистрати. Това написа конституционалистът доц. д-р Борислав Цеков във "Фейсбук" по повод номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия.

По-рано днес бе официално обявено, че ГЕРБ-СДС номинира Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, за конституционен съдия. 

"Не е и място, в което трябва да преобладават юристи-цивилисти, адвокати, нотариуси и пр. Това е така, защото конституционната юрисдикция не е "съд" в обикновения смисъл на думата. Това е висша политическа юрисдикция, която прилага висшето политическо право (droit politique), каквото по дефиниция е конституционното право. Това не е административно право, което е аполитично по дефиниция", пише още Цеков.

Десислава Атанасова след номинацията за конституционен съдия: Ще пазя правото, дори и от закона!

Затова е много важно в КС да се поддържа баланс на компетентностите и опита на неговите членове, включително като бъдат избирани личности, които освен познания в конституционната материя, имат и натрупан практически опит в политическите процеси и в функционирането на държавното управление, като депутати и министри. Това е така, защото истинското конституционно право е хибрид между конституционно право в тесен смисъл, политическа социология, история и практическа политика на висше държавно ниво. Неслучайно в държави като Франция дори не е задължително юридическо образование за членовете на Конституционния съвет, както там се нарича, а се търси именно такъв баланс на компетентности, завърши Борислав Цеков.

Конституционалистът пожелава успех на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1782 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.20 | 19:07

4
Стига, бе,
ГЯУРИ СКАПАНИ

2024.01.11 | 22:17

3
ОТ 4 МИЛИОНА СКОТА, КОЛКО ХИЛЯДИ! СА НА ХРАНИЛКА В ДА НС? :)
ГЯУРИ СКАПАНИ

2024.01.11 | 22:16

2
ДЪРЖАВА НЕМАТЕ, ИКОНОМИКА НЕМАТЕ, КАКВА ОКСТИТУЦИЯ, КАКВИ СЪДИИ?! :)

2024.01.11 | 13:52

1
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини