Кметът на Куклен обвинен в длъжностни престъпления за 1 млн. лв.

  • 17 август 2012 16:25

  • 1168
  • 1
Кметът на Куклен обвинен в длъжностни престъпления за 1 млн. лв.
©

Кметът на община Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов остават в ареста за 72 часа.  Мярката е поискал наблюдаващият прокурор на Окръжна прокуратура Пловдив по повод повдигнатите днес спрямо тях обвинения за длъжностни престъпления и нанесени щети на общината за около един милион лева. Това съобщи говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Двамата, в качеството им на длъжностни лица в съучастие на 15.11.2007 г.са сключили договор за доставка на бетон между общината и едноличен търговец с цел доставка му в полза на частна фирма. С това, според обвинението, са могли да нанесат сериозни както имуществени, така и морални щети на общината. Димитър Сотиров е обвинен и в извършването на още четири длъжностни престъпления - в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, е сключил договори за строително монтажни работи с две фирми, представлявани от едно и също лице. Действията му са в нарушение на Закона за общинските бюджети и Закона за местно самоуправление и местна администрация, а целта му е била да осигури на представителя на фирмите имотна облага, уточни прокурор Андреева. В случая на общината са нанесени щети в размер на 100 000 лева.

През юни 2010 година кметът на общината не е изпълнил разпореждане на РДНСК по отношение на незаконно строителство на бетоновъзел, а през януари 2011 година е сключил договор за доставка на бетон с търговско дружество, стопанисващо бетоновъзела. В рамките на две години Сотиров не е възлагал обществена поръчка за изграждане на част от канализационната мрежа на Куклен, а е предоставил обекта на пет различни фирми, с което е нанесъл щета на общината за 738 998 лева. Сотиров е обвинен и за извършване на документни престъпения следствие на което е присвоил общински средства в размер на 49 571 лева.

Заместникът му Апостолов е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице е използвал лица за безплатен труд на негов строител обект в местността "Копривките". Той е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на 3385 лева. За посочените престъпления за Сотиров законът предвижда от 10 до 20 години затвор, конфискация и лишаване от права. Апостолов може да получи от една до десет години лишаване от свобода, конфискация и лишаване от права. Двамата бяха арестувани при съвместна акция на пловдивската окръжна прокуратура и икономическата полиция

Прокурор Андреева допълни, че обвинения за длъжностни престъпления са повдигнати и на главния счетоводител и касиера на община Куклен.

Последвайте канала на

БТА
1168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Никога виновен

2012.08.20 | 23:32

1
За последните 10 -15 години не се сещам да има осъден кмет с ефективна присъда. Моля, поправете ме ако греша.

Добави коментар

Водещи новини