Прекратиха делото за плагиатство срещу Петър Илиев, имал имунитет

  • 13 декември 2023 15:18

  • 983
  • 4
Прекратиха делото за плагиатство срещу Петър Илиев, имал имунитет
© ilievlawoffice.com
Слушай новината Слушай новината

Делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, чието име нашумя покрай партия "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", е прекратено от Софийския районен съд. Това се вижда от разпореждане на съдия Весела Дончева, публикувано в онлайн регистрите на съда, съобщава "Сега". 

Причина за прекратяването е, че Илиев е почетен консул на Барбадос и като такъв има имунитет. А по закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и съдия Дончева праща казуса на Софийската градска прокуратура.

Сега градската прокуратура ще трябва да прецени дали казусът е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев. Тя, разбира се, може пак да препрати делото на долната инстанция и така то отново да финишира в Софийския районен съд.

Изловеният в плагиатство Петър Илиев обвини "Да, България"

Съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е крайно ограничен. Те има защита само за действия, извършени по повод службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е по повод консулските ангажименти на Илиев. Нямало е пречка и той да бъде обвинен от прокуратурата, обяснява съдията. Но все пак приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд, защото той има имунитет, който рефлектира върху правното му положение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
983 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.13 | 18:51

4
т.нар. "ьоридическа гилдия" я е много страх да не почнат всички да ги гледат под лупа.

2023.12.13 | 18:02

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.13 | 17:01

2
Барбадос ще се разсърди?
приключи тая глупост

2023.12.13 | 15:30

1
петър илиев никога, ама никога няма да бъде съден за плагиатство щото тея пасажи, които е използвал ще се окажат изплагиатствани и от човека, от който ги е използвал хахаха жълтопаветната п@плач и грантаджии към америка за бг постигнаха тогава целта си, наклепаха човека и има такъв народ ... и стадото юруш към подмяната, истинските спасители от гербави и депесе хахахахахахахахаха

Добави коментар

Водещи новини