Министър Йоловски: Решението на ВАС трябва да се изпълнява, предприемаме следващите стъпки

  • 16 ноември 2023 16:41

  • 474
  • 4
Министър Йоловски: Решението на ВАС трябва да се изпълнява, предприемаме следващите стъпки
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Решението на Върховния административен съд (ВАС) трябва да бъде изпълнявано, не може да бъде коментирано, така че предприемаме следващите стъпки. Това каза министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент пред журналисти по повод решението на ВАС за машинното гласуване, взето на 30 октомври.

Тогава магистратите отмениха решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върнаха машините за гласуване на балотажа. В мотивите си съдиите записаха, че липсва надлежно издадено разрешение за удостоверяването на машините. В случая удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление и той не може да я делегира на заместник-министър.

Тошко Йорданов се яви на разпит в СГП по казуса с министър Йоловски

Позоваването на Закона за администрацията, посочен като основание за издаване на заповедта за делегиране, не може да послужи като правно основание за това, написаха от ВАС в мотивите си. 

Министър Йоловски, който днес е на изслушване в парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, заяви, че е поръчал на администрацията на министерството да направи предложения за подобряване на цялостния процес по удостоверяване на съответствието, така че да има много по-добра законова регламентация.

Съвсем законосъобразно, предвид и предходна практика за възлагане на заместник-министър да удостоверява съответствието, така беше подходено, коментира Йоловски.

Министърът отказа да коментира твърденията, че е бил заплашван, дали е разпитван и има ли охрана. Йоловски посочи, че има следствена тайна, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
474 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.16 | 17:05

2
И ко излиза единственото нарушение било че бил делегирал на заместника си да го свърши - както всички предни избори с машини.... Голяма драма спретнаха хартиената коалиция - буквално " не били компютри а компоти" е работата.

2023.11.16 | 20:44

4
Но така успяха да добутат неграмотната мангалка до балотаж и сега подават констиПации в съда.

2023.11.16 | 20:34

3
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto
КОЛИО 4АЛГАТА

2023.11.16 | 16:54

1
ia zyb4eto primata bil giff. UGASS .. ZAkRIVAIIII

Добави коментар

Водещи новини