Атанас Славов: Мисия на конституционните съдилища е да усилват гласа на европейските ценности спрямо конюнктурните интереси

  • 27 октомври 2023 15:01

  • 698
  • 1
Атанас Славов: Мисия на конституционните съдилища е да усилват гласа на европейските ценности спрямо конюнктурните интереси
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Конституционните съдилища през изминалите десетилетия се утвърдиха като основен гарант за върховенството на правото, не само за върховенството на конституцията. Това заяви министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в в приветствието си на първата годишна среща на Балканския конституционен форум, учреден днес по инициатива на българския Конституционен съд, съобщиха от правосъдното ведомство.

„Много са предизвикателствата пред нашите конституционни системи, за мен най-важното е да мислим за общоевропейските ценности в съзвучие с онези ценности, които ни правят свободни и демократични общества“, каза доц. д-р Славов.

С подписването на меморандум днес към Балканския конституционен форум официално се присъединиха конституционните юрисдикции на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора. Темата на първата среща в София бе „Опитът на държавите в осигуряването на достъп на гражданите до конституционно правосъдие“.

В изказването си министър Славов подчерта, че една от целите на внесения в Народното събрание проект за изменения и допълнения в Конституцията е да отвори българския КС за гражданите чрез въвеждането на пряка конституционна жалба. „Това е тема, по която има заявен консенсус, но въвеждането на такава жалба ще е предизвикателство и за КС, и за политическата, и за юридическата система. Надявам се българският парламент да направи тази важна стъпка по един разумен и балансиран начин, така че да постигнем конституционно правосъдие, обърнато към гражданите, а не обратен ефект“, пожела министърът на правосъдието.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пристига у нас

Доц. д-р Славов напомни също за многобройните дефиниции за задачите на конституционното правосъдие – да прави морален прочит на основния закон, да премахва пречките пред демократичното политическо представителство, да е изразител на публичния разум на нацията.

„Трудното идва, когато конституционните юрисдикции трябва да работят в рамките не на затворената национална система, където е ясна йерархията на актовете. Очевидно е, че във федералната общност, която наричаме ЕС, конституционните съдилища имат изключително важна роля заедно със Съда на Европейския съюз да усилват гласа на ценностите спрямо различните интереси, често конюнктурни, било на държави-членки, било на общности или популации“, каза още министър Славов.

За събитието в София дойдоха председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс, заместник-председателят на Европейския съд по правата на човека Марко Бошняк, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, българските съдии в СЕС и ЕСПЧ, вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

По време на форума министър Славов проведе среща с Вера Йоурова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.27 | 20:12

1
Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена--> mub.me/mono

Добави коментар

Водещи новини