Адвокат Марковски: Променят Конституцията заради политически обещания, а не за положителен ефект

  • 13 октомври 2023 23:13

  • 1398
  • 7
Адвокат Марковски: Променят Конституцията заради политически обещания, а не за положителен ефект
©
Слушай новината Слушай новината

"В становището на Венецианската комисия се виждат критики по детайлите на промените в Конституцията, но и поощрение. Тяхното становище няма задължителен характер и отменително действие по отношение на предлаганите промени. Критиката на Венецианската комисия е абсолютно обективна", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR". 

Като основна цел на становището той посочи желанието да се разбере причината за промяната на основния закон. 

"Основният двигател на промените е част от политическите обещания и новата сглобена коалиция. Това е свързано с политическите обещания към електората, отколкото към целен положителен ефект", добави Марковски.

Венецианската комисия представи оценката си за промените в Конституцията

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът посочи, че промените имат и положителни насоки - като разделянето на ВСС, което беше подкрепено от Венецианската комисия.

"Очевидна е необходимостта от преструктуриране на ВСС като орган, който има съмнителна репутация след разкритията за политическите влияния. Разделянето на ВСС на два отделни органа е добро, Венецианската комисия отваря деликатна скоба и казва, че в Прокурорската колегия на новия ВСС има доста сериозно политическо присъствие - голяма част от членовете са от парламентарната квота в този ръководен орган на прокуратурата", даде пример Марковски. 

Той призова хора с изявена обществена позиция да бъдат избрани от политическата квота - утвърдени професионалисти и експерти. А като основен въпрос постави този дали прокуратурата ще бъде независима от силните на деня. 

"Трябва да се направи тази промяна, да започне да работи и да видим ще се скъса ли тази сянка на този образ на завависима прокуратура. Може вместо да изпишем вежди, да избодем очи. С това сериозно парламентарно присъствие като кворум да надделеят политическите интереси в самата структура на прокуратурата", предупреди Димитър Марковски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1398 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.10.15 | 23:16

7
Всички сте долни некадърници,никой не назовавате виновниците по имена.

2023.10.14 | 09:54

6
markovski to i na decatav e iasno tce promenite vav konstituciata sa da moje da se betonira tikvata na vlast dokato e jiv
Линк

2023.10.14 | 04:51

3
balgari.bg/2021/10/17/внимание-тези-мошеници-мамят-и-тормоз/
Линк

2023.10.14 | 04:52

5
!!! Крум Савов 16 януари 2023 г !!! - линк .......... Надке, че тръпки ме побиват че като те гледам през тоя че така че достоверен линк. НАДКЕ, ЧЕ КВА ГАДНА, ПРОТИВНА , ОТВРАТИТЕЛНА И МАЗНА ЦИГАНСКА МУТРА ИМАШ. НАДКЕ, НО ТУК СМЕ САМО С ГРИМ.
НОВИНИ БГ

2023.10.14 | 04:52

4
!!! Наде.жда Дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА.

2023.10.14 | 01:31

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
?

2023.10.13 | 23:36

1
тоя шопар по наследство ли му се полага ефир, или си плаща момчето за да го пказвате

Добави коментар

Водещи новини