Прокуратурата ще прилага безкомпромисно закона при всеки опит за радикални действия и призиви за насилие

  • 13 октомври 2023 10:28

  • 785
  • 6
Прокуратурата ще прилага безкомпромисно закона при всеки опит за  радикални действия и призиви за насилие
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани  в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, Прокуратурата на Република България заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите.

В тази връзка следва да напомним, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната.

На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост.

Хомофобско изказване на гръцки кмет стигна до Върховния съд

Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления.

Последвайте канала на

Десислава Станева
785 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
????

2023.10.13 | 13:41

6
А,какво ще ПРИЛОЖИ ТЯ БЕЗКОМПРОМИСНО за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА","Белене", "Лукойл","Росенец","Камчия",Капитан Андреево,ПАНАИРА,..........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ ????
русия е тумор

2023.10.13 | 12:15

5
Призоваваме проку ратурата да вземе мерки против руските терористи на територията на България!

2023.10.13 | 11:50

4
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Чифутите

2023.10.13 | 10:52

3
Вече не се крият, че са стиснали за топките всички европейски държави

2023.10.13 | 10:34

2
ПРИЗОВАВАМЕ ПРОК.УРАТУРАТА ДА РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ.

2023.10.13 | 10:33

1
САРАФОВ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ДА ЗАПОЧНАТ РЕФОРМИ ВМЕСТО САМО ДА СЕ ЗЪБЯТ НА ОБЩЕСТВОТО.

Добави коментар

Водещи новини