Оставиха в ареста трима трафиканти на мигранти

  • 18 септември 2023 09:50

  • 889
  • 1
Оставиха в ареста трима трафиканти на мигранти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Районният съд в Плевен наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на трима мъже, обвиняеми за това, че противозаконно са подпомагали, чрез осигуряване на транспорт, 29 граждани на Ислямска Република Афганистан. Това съобщи Велислава Василева, служител "Връзки с обществеността" в съда.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

За БТА тя уточни, че случаят е от 13 септември. Тогава в околностите на град Пордим служители на Областната дирекция на МВР в Плевен са установили, че с лекотоварен автомобил с водач К. Б. се транспортират 29 афганистанци.

Управляваният от К.Б. лекотоварен автомобил бил съпровождан от лек автомобил с водач Д. В. и пътник в него П. Я. Те се придвижвали на определено разстояние пред лекотоварния автомобил с цел наблюдение и уведомяване за наличието на полицейски служители по пътя.

МВР шефът: За денонощие залавяме средно по около 1500 нелегални мигранти

На 14 септември тримата са привлечени в качеството на обвиняеми за трафик на нелегални мигранти. Извършени са огледи и разпити на свидетели.

Съдът е приел, че от събраните в хода на досъдебното производство доказателства, е установено, че тримата мъже срещу заплащане противозаконно са подпомагали, чрез осигуряване на транспорт, 29 афганистанци да преминат в страната в нарушение на закона, без да притежават редовни паспорти или заместващи ги документи за пътуване, както и съответната виза. Освен това по несъмнен начин се установява, че чрез поставянето на чуждестранните граждани в затворената задна част на товарния автомобил, на практика са застрашени в голяма степен здравето и живота им. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години и глоба от пет хиляди до 20 хил. лева, добави Василева.

Всички тези обстоятелства според първоинстанционния съд са обосновали извода за изключително високата степен на обществена опасност на деянието. По тази причина на тримата обвиняеми са взети мерки за неотклонение "задържане под стража".

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване пред Окръжен съд. В случай на жалба или протест, делата са насрочени за открито съдебно заседание на 19 септември от 14:00 часа.

Последният известен случай на трафик на мигранти в Плевенска област е от 25 юли. Тогава при разклона за град Славяново на главен път Е-83 бе спрян бус, в който полицията откри 31 нелегални мигранти.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
889 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.18 | 11:26

1
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----> welcome.to/carcam

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини