Правна комисия реши: Прокурорът, разследващ обвинител №1, ще може да разследва и неговите заместници

  • 13 септември 2023 16:58

  • 983
  • 0
Правна комисия реши: Прокурорът, разследващ обвинител №1, ще може да разследва и неговите заместници
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

С поредна промяна на Закона за съдебната власт парламентарната Комисия по правни въпроси реши на първо четене, че прокурорът за разследване на главния прокурор ще може да разследва и неговите заместници. 

До това изменение се стигна, след като заради законодателен пропуск Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да работи по сигналите срещу временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., с аргумент, че били подадени в периода, в който е бил заместник на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, предава БНР.

Правната комисия преодоля ветото върху промените в Закона за съдебната власт

Промените в бяха внесени в началото на август от депутати от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", а днес бяха мотивирани от бившия правосъден министър Надежда Йорданова: "Нашият законодателен подход в момента може да търпи критика, но ефективното прилагане на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници, е един от ключовете, по който се мери напредъка на България спрямо няколко от поставените от нас цели, а ето и положителните доклади от нашите европейски партньори и съответно влизането в Шенген".

Вносителите предлагат в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за съдебната власт изрично да бъде записано, че изборът на съдия Талева се запазва.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини