Адвокатът на Божков: Имал е забрана да се прибере в България от САЩ и ОАЕ

  • 30 август 2023 09:14

  • 2966
  • 18
© Булфото (архив)

Бизнесменът Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства, заяви пред bTV Стоян Баумайер, адвокат на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите в САЩ, за да бъде изваден от списъка “Магнитски”.

Адвокатът на Божков: Не е нито екстрадиран, нито експулсиран

bTV разполага с оригиналното решение на съда в Дубай, според което Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от има забрана да бъде екстрадиран от 2021 г.

 

Според документа на 23 август Божков не е екстрадиран, а сам е преценил да се върне и да се предаде на българските власти.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, според който обвиняемият бизнесмен е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също така е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

Експерти: Начинът, по който се върна Васил Божков в България, не е типичен за него

Ето и още от адвоката на Божков Стоян Баумайер:

Защо се върна сега Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?  

Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

От американска страна?

От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за "Магнитски". Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от се счита за "политически представено лице".

Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата - ви казах. Те казват: "Вашият живот е застрашен според нас. Ние сме ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате - тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност". Американските власти не са го поощрили - "тръгвай си сега", а казаха, че според тях сега времето е по-подходящо отколкото преди година. Смяната на главния прокурор.

Ако Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от нямаше Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт, или където и да било.

Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха абсолютно всичко по всички дела в България. И по трите дела знаеха всичко.

Има три начина да паднеш от списъка “Магнитски”. В конкретния случай той се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати.

2021 г. той ме нае специално за "Магнитски". Още от първата минута Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от каза "Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате - това е". До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от повече отколкото Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

Тези материали са за какво?

Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите - Записи, записи.

Има още, то няма да е разпит, но е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още трябва да даде като информация?

Това не мога да кажа.

Не можете или не искате?

Нямам право без негово разрешение. Не можем да кажем.

Не само съдействие, не само съдействие.

А и какво?

Обещание. Глоба.

Каква е глобата, която той ще плати?

Не мога да кажа, защото още не е определена.

Той трябва да плати "такса спокойствие"?

Да, но това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони, просто той трябва да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от

Във всичките показания на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е застрашен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2966 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Рени

2023.08.30 | 12:40

18
А къде мислите че да отивали куфари с пари . В САЩ разбира се.
Груева

2023.08.30 | 12:15

17
Брей,какъв важен бандит.

2023.08.30 | 12:08

16
Черепа е мафиот и лъжец...марш в пандиза

2023.08.30 | 09:31

6
Спокойно бе. П.П. ще оправят нещата. Изчистиха на Бор.исов ак.ото сега е ред на черепа. Вършат си това, за което им беше платено. После някой да посмее да каже, че за нищо не тсават!
..

2023.08.30 | 12:07

15
ДО 7............ДА!!! Плащат ти да пишеш глупости!!! Но ще се задваш с тези жълти стотинки !!!

2023.08.30 | 09:42

8
Анджък, на всеки ще се плати да си свърши работата, а после пак ще се краде като за световно от народа. Ще му намерят цаката
ne

2023.08.30 | 09:47

9
bojkov sam si e izbral smratnata prisada koiato vece mu e proiznesena ot sponsorat na sadat tikvata ot bankia
ne ama DA!!!

2023.08.30 | 12:04

14
Олигофрен си и пишеш само глупсти!!!
Аман от експертни зад.ници под наем

2023.08.30 | 11:37

13
Стоянчо,КАК си купи дипломката,бе??!!С пари или с г.з???Второто ще да е??

2023.08.30 | 11:14

11
Не съдебна система, а търг е това...

2023.08.30 | 11:34

12
Добър ден!!!
G

2023.08.30 | 11:04

10
Имал е забрана от САЩ да се екстрадира по време на многото избори в България , защото Америка не е искала да се консолидира с много пари и пропаганда руското влияние в България по време на изборите. Адвоката не е на ниво.
анон

2023.08.30 | 09:39

7
глупости на търкалета,някои иска да им вярва,те ще го изкарат циганина че е топ агент на ЦРУ.
АДВОКАТ ЗА КОЕ ;!?

2023.08.30 | 09:29

5
ВСИЧКИ АДВОКАТИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ДА ГО ЗАЩИТАВАТ, ТУЙ КАТО ПОДРИВАТ ИСТИНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И ДЪЛГ КЪМ ОБЩЕСТВОТО ....,ОТ КОЙ ГО ЗАЩИТАВАТ;!??

Добави коментар

Водещи новини