Проф. Михайлова: Има съгласие за промяна на служебните правителства, но не е ясно каква

  • 26 юли 2023 08:11

  • 723
  • 0
© БТВ

Вчера се проведе първото заседание на Комисията по конституционни въпроси. Проф. Екатерина Михайлова, която е преподавател по конституционно право, ще заеме място в експертния съвет на комисията.

„Това, което ми направи впечатление, е, че има съгласие по няколко теми, а по други все още предстои да видим какво ще се случи. Има съгласие по темата как да функционира ВСС“, коментира в „Тази сутрин“ Екатерина Михайлова.

Темата, която ги разделя, е тази за мандатността на кметовете.

Бившият конституционен съдия Румен Ненков: Разполагаме само с нахвърляни идеи за конституционни промени

„В комисията почти се отказа този разговор да се води от страна на по-голямата част от членовете ѝ. Тази тема ми се струва, че ще остане в друго време, ако въобще се дискутира“, каза още тя.

Също така различия има и по начина, по който да се реши въпросът за служебните правителства.

„Като че ли има съгласие да има някаква промяна, но има различия каква точно да е тя. Една част от депутатите смятат, че трябва да остане действащото към онзи момент правителство, докато другите смятат, че трябва да се търси друга формула“, обясни проф. Михайлова.

„Така както е в нашата Конституция моделът за служебно правителство е доста изкуствен. Не е казано какъв трябва да е съставът му. Аз съм привърженик изцяло да се премахне“, допълни тя.

„Спецификата на нашия модел, който имаме до този момент, е, че има едно правителство, назначено от президент, без с никого да е съобразено и абсолютно безконтролно, изключвам от страна на президента. Това е големият проблем, ние сме парламентарно управление“, заяви проф. Екатерина Михайлова.

По отношение на правомощията на главния прокурор тя е на мнение, че трябва една част от тях да бъдат редуцирани.

„Надзорът за законност е нещото, за което ми се струва, че има съгласие“, уточни тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини