Съдът в Хасково остави в ареста турчин, издирван в Германия за трафик на хора

  • 21 юли 2023 18:52

  • 408
  • 0
Съдът в Хасково остави в ареста турчин, издирван в Германия за трафик на хора
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо турски гражданин, издирван в Германия за трафик на хора с европейска заповед за арест (ЕЗА), съобщиха от Съдебната палата в града. Мярката трябва да гарантира явяването пред магистратите на Я.А. (47 г.) в основното производство за екстрадиция.

Той е бил задържан на 18 юли на Граничния контролно-пропускателен пункт при влизането си у нас, а ЕЗА е издадена от Районен съд в град Вайден, Германия, за наказателно преследване за извършено престъпление. Според документите, Я.А. е издирван за това, че на 26 и 27 октомври 2022 г. превел на територията на Германия през граница 20 души, укрити в товарен автомобил по начин, опасен за живота им. Те са нямали право на влизане и пребиваване, а превеждането е осъществено без разрешение на надлежните органи.

Според съда съществува реална опасност от укриване, тъй като Я.А. не е български гражданин, няма физическа, икономическа, материална и социална обвързаност с България, което обосновава възможността да се укрие и възпрепятства същинската екстрадиция. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Разбиха мрежа за трафик на хора от Турция през България

Над 90 на сто от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район биват задържани на "Капитан Андреево", най-често при влизането си в страната ни. Обичайната съдебна практика е те да бъдат оставяни в ареста до екстрадицията им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини