ВАС отмени орязването на заплатата на уволнената Мирослава Тодорова

  • 02 август 2012 17:47

  • 763
  • 0
ВАС отмени орязването на заплатата на уволнената Мирослава Тодорова
©

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което на съдия Мирослава Тодорова е наложено наказание "намаляване на заплатата с 15 % за две години". То беше постановено в началото на годината, вследствие резултатите от проверка на инспектората в наказателното отделение на Софийски градски съд.

Решението е дълго над 60 страници. Съставът, който единодушно е отменил наказанието, се състои от Юлия Ковачева (председател), Соня Янкулова (докладчик) и Иван Раденков.

Съдът приема, че е нарушено правото на защита на съдия Тодорова, защото не е била изслушана от дисциплиниращият орган. Освен това е записано, че от 57 забавени дела, заради които Тодорова е наказана, по 43 от тях е изтекла давността.

ВАС оспорва и законността на дисциплинарния състав, в който не е имало нито един съдия: "Като не избрал решение в съответствие с нововъведения от законодателя принцип на осъществяване на кадровите решения в съдебната власт, изрично посочен в мотивите на закона, органът не избрал най-благоприятното решение и по този начин упражнил предоставената му оперативна самостоятелност незаконосъобразно", пишат още съдиите.

Съдът приема, че е било нарушено и правото на справедлив процес: "Видно, тази трайно отстоявана позиция на Главния инспектор, която с оглед на законовата му компетентност по чл. 60 ЗСВ да осъществява общо организационно и главното – методическо ръководство на дейността на Инспектората, както и с оглед на изготвените от него документи – неразделна част от проверката, дава основание да се постави под съмнение спазването на принципите на обективност и законосъобразност при извършване на проверката в наказателно отделение на Софийски градски съд, което рефлектира върху правото на справедлив процес".

Последвайте канала на

Novini.bg
763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини