КС образува дело по искането на Радев за избора на временен шеф на Сметната палата

  • 12 юли 2023 15:35

  • 622
  • 0
КС образува дело по искането на Радев за избора на временен шеф на Сметната палата
©

Конституционният съд образува дело по искането на президента за установяване на противоконституционност на текст от решението за изменение на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, както и процедурата за избор от Народното събрание. Това съобщават от съда на сайта си.

Докладчик по делото е съдия Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Вчера президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на сезира Конституционния съд заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата. В документа Радев иска  да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса.

Президентът сезира КС за избора на председател на Сметната палата

Президентът смята, че с това решение не само не се преодоляват последствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., а, напротив, то представлява неизпълнение на същото решение. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини