Проф. Стоилов: Тези, които спорят кой е отпред и кой отзад в управлението, ли ще правят конституционна реформа?

  • 22 юни 2023 18:40

  • 657
  • 0
Проф. Стоилов: Тези, които спорят кой е отпред и кой отзад в управлението, ли ще правят конституционна реформа?
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Тази дискусия, която днес се провежда във ВСС трябваше да се проведе преди временната комисия, определила г-н Сарафов за и.д. главен прокурор. Трябваше да се определи кой е компетентният орган, който да посочи временният заместник на главния прокурор - ВСС или Прокурорската колегия. Това заяви бившият правосъден министър конституционалистът проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Дали може новият главен прокурор да се избере от този състав на ВСС, след като са могли да го освободят, могат да претендират, че могат и да го изберат“, посочи той.

По думите му главният прокурор е понесъл най-тежката отговорност за превратното упражняване на свободата на словото. „В предишните искания за освобождаването му освен мотивът за накърняване на престижа на прокуратурата имаше и основания за нарушения на правомощията му. При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен. Аз съм озадачен как не се виждат практическите резултати от някаква конституционна реформа“, сподели проф. Стоилов.

Сарафов разпореди проверка на "делата на трупчета"

Бившият правосъден министър припомни, че когато се е приемала тази Конституция, Великото народно събрание е било избрано с 90% подкрепа от народните представители. „Сега тя е едва 40%. Тези хора, които спорят кой е отпред и кой отзад в управлението, какво ни предлагат? Не се поставят истинските въпроси. Да се контролира фигурата на главния прокурор – това ли е въпросът, за да се преодолеят големите проблеми на съдебната система? В България не се правят поуки. Няма съдебна реформа. Управляващите говорят за конституционна реформа. Конституцията е обществен договор, той не е между партиите, а между гражданите. Питам къде са гражданите в този процес? Къде са конституционалистите и юристите в този процес? Кой утре ще определят удобните лица? Въпросът е дали предлаганите промени ще доведат до по-добър резултат, от този който познаваме в момента“, каза още Стоилов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини