Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бързото постигане на това

  • 08 юни 2023 14:14

  • 1108
  • 3
Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бързото постигане на това
© Булфото (архив)

Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво още с внасянето на това искане за първи път от служебния министър на правосъдието тогава - проф. Янаки Стоилов. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Той обясни, че в българското законодателство няма процедура за освобождаването на т.нар. трима големи:

"Има една препратка към правилата за назначаването им, но те не са приложими при отстраняването им. Затова самата процедура е създадена с едни вътрешни правила на Висшия съдебен съвет, които разтеглят законовата рамка, да не кажа, че по същество създават първична уредба на процедурата за освобождаването на тримата големи".

ВСС прекрати първото искане за освобождаване на Иван Гешев

Според проф. Киров оттеглянето на първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор цели постигането на бърз резултат, т.е. по-бързо да бъде освободен Иван Гешев:

"Защото има две висящи конституционни дела и ако те бъдат допуснати, картината ще се усложни толкова, че може да се осуети тази процедура, която е започнала. Когато се оттегля първото предложение, се разчиства теренът много бързо да бъде гласувано второто обвинение срещу Гешев. Защото първото предполага събиране на доказателства и изслушване на свидетели. Покана да се яви този митничен израелски експерт, което може да отнеме месеци, а и не е ясно дали той ще откликне на поканата на ВСС да се яви. Второто искане е за думите, че в парламента има "политически боклуци".

Цели се един бърз резултат и вероятно той ще се получи, ако не днес, утре, смята той.

Проф. Киров подчерта, че дори ВСС да вземе решение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, краят на процедурата ще настъпи с издаването на Указ от президента, който може да бъде издаден бързо, но може и не е чак толкова бързо.

"Хората, които си мислят, че политическият цирк приключи с избирането на правителството на Николай Денков, дълбоко са се излъгали. Циркът сега започва и тепърва предстои. ... В България винаги е имало само един фронт - той е политическият", коментира конституционалистът.

Според него Иван Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да  разтърси" българската политическа система.

Бившият конституционен съдия прогнозира, че няма да се стигне до конституционна реформа в 49-ото Народно събрание.

Радина Лазарова
1108 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.06.09 | 02:59

3
ТОЯ САМО КОМЕНТИРА КАТО КОМУНИСТ.ЗА РАДИ ТАКИВА КАТО НЕГО СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!?
Елeкmpa

2023.06.09 | 00:13

2
Сега какво стана, спряхме да гоним предатели като Крадеф, и крадци като Цецо Белградския, Бобока и Черепа, Балеви, Веткови и още цял легион кому олигарси, ще гоним Кирето и Бойко. Разбрахте ли сега, "Кой си го избра" тоя кретен, и как Галевите си ходят напред назад като разсилни, без никой да ги притеснява, защото живеем в държавата на каскетите и ушанките, а овцете блеят и гледат умно...
Емѝ...

2023.06.08 | 14:48

1
да видим с какво ще ни обяснят отхвърлянето на втората.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини